OndernemenStartups

6 tips voor startende ondernemers

Voor het opstarten van een onderneming komt er veel op je af. Er zijn behoorlijk wat zaken om rekening mee te houden. Je wilt immers een goed begin maken in de branche waarbinnen je actief bent. Gelukkig zijn vele ondernemers je al voorgegaan in deze opstartfase. Uit hun ervaringen blijkt dat er 6 belangrijke dingen zijn, die je helpen om er helemaal voor te gaan en vol vertrouwen je eerste stappen als ondernemer te zetten.

1 Volg je innerlijke drive

Ga stevig in je schoenen staan en zeg tegen jezelf: ‘ik kan dit, ik wil dit en ik ga het doen!’ Je begint je onderneming niet omdat het moet, maar omdat jij dat wilt. Je hebt een passie en die volg je. Vanuit dat oogpunt maak je plannen, stel je doelen en ga je ervoor. Die innerlijke drive kun je voortdurend aanboren en dat helpt je te blijven focussen. Je bent goed voorbereid. Je kent je kracht. Vanuit die startpositie start jij je onderneming.

2 Focus op je doel

Voor je je eigen onderneming start, stel je businessdoelen op. Wat wil je bereiken, hoe ga je dat doen en hoeveel tijd wil je daarvoor nemen? Dat doel is je eerste eindpunt. Onderweg kan er van alles gebeuren en kun je aanpassingen maken in je manier van werken, maar je doel blijft staan. Dit helpt je te focussen en je niet te verliezen in allerlei bijkomende zaken, die erg interessant kunnen zijn, maar je eigen ontwikkeling kunnen stagneren.

3 Durf uit je comfortzone te stappen

Om je doel te bereiken en te groeien als ondernemer kun je niet blijven ronddraaien in je eigen kringetje. Je wilt je achterban bereiken en daarom zul je stappen moeten maken. Dat kan spannend zijn, maar het levert je zoveel op! Je breidt je netwerk uit en leert nieuwe mensen en mogelijkheden kennen. Je doet nieuwe ervaringen op die je helpen te groeien als ondernemer. Het spreekwoord zegt immers niet voor niets: ‘life begins at the end of your comfortzone’.

4 Niet dromen maar doen

Voor je daadwerkelijke stap maakt, kun je dromen over alles wat je wilt gaan doen en bereiken. De meest creatieve ideeën kunnen bovenkomen. Natuurlijk is het goed om je gedachten te hebben over al je doelen en plannen, maar uiteindelijk moet je het gewoon gaan doen. Op het moment dat alle voorbereidingen zijn gedaan, is het tijd om aan de slag te gaan. Je zult succeservaringen kennen, maar ook veel leermomenten en dat is goed. Al die zaken kun je gebruiken om een sterke ondernemer te worden.

5 Denk groot, ga voor detail

Je start je onderneming met grote plannen en dromen. Toch kom je er al snel achter dat je zeker niet de enige bent. Ook je collega-ondernemers in dezelfde branche doen er alles aan hun bedrijf succesvol te maken Je zult je dus moeten onderscheiden. Dat kun je doen door je te richten op één specifieke richting binnen de branche. Zet daarop in. Zet jezelf op de markt als specialist. Dus niet als ‘tekstschrijver’, maar als technisch tekstschrijver. En niet als grafisch ontwerper, maar als ‘grafisch specialist voor zorginstellingen’. Dat maakt de concurrentie kleiner en je kunt potentiele klanten op een gerichte manier benaderen.

6 Je hoeft niet alles zelf te doen

Als startend ondernemer heb je vaak de neiging zoveel mogelijk zelf te doen om kosten te besparen. Toch is dit niet altijd voordeliger. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen zelf je website te bouwen, wat je uren en uren gaat kosten en met een resultaat dat nét niet goed genoeg is. Een website laten bouwen kan een forse investering zijn, maar zorgt wel voor een online omgeving die er gelikt uitziet en waarop alles ook werkt. Investeer dus in de zaken die jou tijd en kwaliteit opleveren en doe de gemakkelijke dingen zelf.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close