OndernemenTips

Werk aan jezelf als ondernemer

Als kleine ondernemer ben je verantwoordelijk voor alle werkzaamheden die voor je onderneming uitgevoerd moeten worden. Denk maar aan het leveren van producten of diensten, marketing, onderhouden van klantrelaties en de boekhouding. Veel ondernemers zijn daarmee veel veelzijdiger dan medewerkers in loondienst, die vaak specialistischer werk verrichten. Doordat ondernemers al aan zoveel dingen moeten denken, is ontwikkeling vaak een ondergeschoven kindje. En dat terwijl het juist heel belangrijk is om zowel nu als in de toekomst van je onderneming een succes te kunnen maken. Hieronder lees je meer over de voordelen van jezelf als ondernemer, leiderschapstraining en teamontwikkeling en organisatieontwikkeling.

Individuele ontwikkeling van ondernemers

Ondernemers besteden wekelijks vaak veel meer tijd aan het werk dan medewerkers in loondienst. Dan lijkt het moeilijk tijd te reserveren om jezelf te blijven ontwikkelen. Onthoud hierbij echter het spreekwoord dat je geen tijd hebt, maar tijd moet maken. Doe dit dus ook voor een cursus of opleiding om jezelf en je onderneming relevant te laten blijven. Denk hierbij maar eens aan een cursus projectmanagement, timemanagement, online marketing of productmanagement.

Leiderschapstraining en teamontwikkeling

Zeker als je onderneming groeit en je medewerkers in dienst gaat nemen, is het daarnaast verstandig bij een managementopleider een training management, leiderschap of leiddinggeven te volgen. Ook je medewerkers kunnen veel baat hebben bij een training of opleiding. Hoewel je misschien zou denken dat mensen uit zichzelf goed kunnen samenwerken, motiveert een teamtraining medewerkers vaak enorm en leren ze beter samen te werken. Dit is fijn voor de medewerkers, maar natuurlijk ook voor de onderneming. Een beter samenwerkend team zal immers effectiever en efficiënter werken.

Management training

Organisatieontwikkeling

Met de steeds sneller veranderende wereld om ons heen, is het ook zaak om zelf steeds te blijven veranderen. Iedere onderneming zal op een bepaald moment gedwongen zijn het beleid aan te passen. Bijvoorbeeld door een afnemende vraag naar een product of dienst, een toenemende concurrentie of veranderde klantwensen. Soms is de noodzakelijke verandering plotseling, maar vaker geleidelijk. Een gemeenschappelijke deler is echter wel dat het gezamenlijk moet gebeuren. Een verandering kan namelijk alleen als succes worden beschouwd als iedereen, of in ieder geval zoveel mogelijk mensen, hierin meegaat. Een opleiding organisatieontwikkeling of business development stelt je als ondernemer gemakkelijk in staat een verandering succesvol door te voeren.

Blijf gemotiveerd en geïnspireerd

Voorkom dat je vastroest in bepaalde werkwijzen, en zorg ervoor dat je steeds geïnspireerd en gemotiveerd blijft om jezelf en je onderneming te veranderen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld gebruikmaken van dit bijzonder informatieve inspiratienetwerk.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close