Business

Wil je je bedrijf verkopen? Maak deze fout niet

Heb je zelf een bedrijf opgezet? Dan ben je daar natuurlijk hartstikke trots op. En terecht. Je hebt niet voor niets bloed, zweet en tranen in je idee gestopt – en dan hebben we het niet eens over het geïnvesteerde geld.

Daarom moet je goed nadenken over de toekomst. Want je weet het: de kans bestaat dat dit bedrijf niet voor altijd door jou wordt geleid. Waardecreatie is belangrijk voordat je de markt op gaat met je bedrijf.

Waarom je bedrijf verkopen?

Waarom zou je je bedrijf willen verkopen? Dat is een goede vraag. Een langetermijnreden: je wordt oud en je wilt met pensioen. Dan hoop je natuurlijk dat je je bedrijf aan een familielid kunt verkopen.

Maar je kunt ook aan de kortere termijn denken. Misschien heb je heel veel ideeën, en wil je op naar de volgende start-up. Zo kun je met de verkoop van dit bedrijf je volgende idee financieren. Het kan ook zijn dat je nu dan echt voor jezelf kiest, en dat het runnen van dit bedrijf niet meer bij je lifestyle past.

Wat je in alle gevallen wilt: een dream exit. Dat betekent dat je financieel gezien het maximale eruit haalt. En dat verdien je als je hard gewerkt hebt om je business op te zetten.

Exit-strategie is onmisbaar

Een exit-strategie is je nummer 1 prioriteit. Eigenlijk moet je dit al bedacht hebben voordat je begint met je bedrijf, in het geval van onvoorziene omstandigheden.

Tip: ben je startende ondernemer? Zo krijg je een hypotheek.

Vaak hebben mensen dit niet op orde. En dat is de grootste fout die je kunt maken. Een exit-strategie houdt in dat je een plan de campagne maakt voor wat je precies gaat doen als je stopt, en hoe je wilt stoppen.

Maar hoe kun je een exit maken? Er zijn veel opties. Zo kun je je aandelen (deels) verkopen. Je kunt ook fuseren met een andere business. Of een extern bedrijf gaat voor een algehele overname.

Je ziet het: er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Wil je nog niet je bedrijf verkopen? Denk er dan tenminste over na hoe je het zou willen doen, mocht die tijd komen.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close