BranchesBusinessKantoorVastgoed

Hoe zet je een goede coworking ruimte op?

In Nederland zijn er grote aantallen freelancers. Eigen baas zijn spreekt veel mensen aan. Met de groei van het aantal freelancers is er ook meer behoefte aan goede coworking lokaties. Coworkings zijn hip. In Nederland zijn er volgens de telling van Vastgoedjournaal zo´n 123 coworking formules op circa 711 locaties. Er is een ware boom van ondernemers die zich op de coworking markt storten. De redenen hiervoor zijn divers. Van simpelweg geld verdienen, een extra bron van inkomsten generen voor een ongebruikte ruimte, of het ondersteunen van startende ondernemers en freelancers bij de opbouw van hun bedrijf. Het opzetten van een goede coworking lokatie met voldoende bezetting lijkt echter eenvoudiger dan het is. In dit artikel geven we enkele tips waar je op moet letten bij het plannen van een coworking.

Onderzoek de vraag naar coworking plekken

De lokatie van een coworking ruimte is een van de belangrijkste factoren voor succes. Zorg dat de lokatie gemakkelijk met openbaar vervoer of met de auto te bereiken is. Doe onderzoek naar het aantal freelancers in de regio en de zone waar je de coworking wilt vestigen. In de grote steden zijn veel freelancers, maar zijn over het algemeen ook meer aanbieders van gedeelde werkruimte. Daar is het zaak om wijken te identificeren waar het aanbod beperkt is. In kleinere steden is er over het algemeen minder concurrentie van andere coworking lokaties en is het vooral zaak om te identificeren of er voldoende vraag is.

Identificeer het coworking-profiel

Het is niet verstandig om een coworking op te zetten zonder eerst de doelgroep te kennen. Het is van essentieel belang om te definiëren wie jouw “type” klant zal zijn als je freelancers wilt aantrekken. Het leuke van coworking ruimtes is dat veel freelancers elkaar kunnen helpen en daarmee hun eigen slagkracht kunnen vergroten. Zorg daarom dat diensten van freelancers op elkaar aansluiten en maak de ruimte passend daarvoor.

Ga je je naast freelancers ook richten op startende ondernemers? Dan is het raadzaam om, naast lange tafels waar iedereen kan werken, ook kamers aan te bieden. Dat werkt wel zo prettig voor ondernemers die samen een bedrijf opbouwen en behoefte hebben aan een afgeschermde ruimte. Voor hen zijn juist de gedeelde faciliteiten en de mogelijkheid om met specialisten samen te werken interessant.

Co working ruimte

Zorg voor een goede werkplek en fysieke ruimte

Met het grote aanbod van coworking lokaties, kan je niet verwachten dat jouw ruimte direct vol zal stromen als je er wat stoelen, tafels en een internetverbinding plaatst. Een coworking kantoor moet een inspirende werkomgeving zijn, waardoor het aantrekkelijk is om er te komen werken als alternatief voor een thuiswerkplek.

Uiteraard mag een prettige koffiehoek in een coworking niet ontbreken. Dit blijft dé plek om even bij te praten en natuurlijk voor het inmisbare kopje koffie. Voor grotere coworking ruimtes zijn meerdere koffiemachines raadzaam, zodat men niet niet te lang in de rij hoeft te staan voor een kopje koffie. Neem eens kijkje op www.giocoffee.nl, en laat je door specialisten informeren over welke koffieapparaten het meest geschikt zijn voor coworking lokaties.

Bouw een freelance gemeenschap op

Een coworking kan puur een flexibele kantooromgeving bieden, maar je kan ook een stap verder gaan. Zo kan je kennis sessies organiseren, evenementen faciliteren in een gemeenschappelijke ruimte, netwerk avonden of vrijdagmiddag borrels. Hoe meer de huurders zich thuis voelen en hoe meer toegevoegde waarde je biedt, hoe groter de kans dat de bezetting goed is. Hierbij kan het helpen als je een specifiek thema of een specifieke doelgroep aan jouw coworking koppelt, zoals online ondernemers, creatievelingen of bedrijfsadviseurs. Op die manier ontstaat er maximale synerchie voor de betrokkenen.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close