Evenementen

5 onverwacht plekken om te netwerken

Als het om netwerken gaat, denken veel mensen aan de bekende netwerkborrels of ondernemersontbijtjes. Toch gebeurt het echte netwerken veel meer daaromheen op momenten en plaatsen die niet zo voor de hand liggen. Als je je bewust bent van de kansen die er zijn, kun je op de meest onverwachte plekken in gesprek raken, en nieuwe contacten leggen, die waardevol zijn voor je onderneming. Zorg in elk geval dat je altijd een paar kaartjes bij je hebt om uit te delen en wees voorbereid op verrassende ontmoetingen.

In de buurt

Weet jij wie er in je straat wonen en kennen je buren jou? Dat is in deze hectische tijd helemaal niet zo vanzelfsprekend. Die aardige buurman, die altijd met zijn hond voorbijkomt, kan best een collega-ondernemer zijn, met wie je af en toe fijn kunt sparren. Het is daarom niet zo’n gek idee om eens wat contacten te leggen in je buurt en een praatje te maken als je een pakje afhaalt bij de buren, of in je voortuin aan het werk bent. Zo bouw je een leuk contact op en raak je gemakkelijker in gesprek. Goed contact met je buren is fijn en als daar ook nog een mogelijkheid is om te netwerken, kun je die kans prima benutten.

Bij het sporten

Sporten doe je met zoveel verschillende mensen dat er geheid iemand is, waar je een interessant gesprek mee kunt voeren over het werk. Als je nog even iets drinkt na het sporten, raak je gemakkelijk aan de praat en kun je nieuwe mensen leren kennen of sportmaatjes die je al langer kent eens op een andere manier spreken. Zeker na een fanatiek uurtje gezamenlijk trainen is er een prima sfeer om gezellig te praten, maar ook om eens door te vragen naar dingen, die je graag over die ander wilt weten.

In de auto

Wil je iemand bellen, die je onlangs op een netwerkbijeenkomst hebt ontmoet? De auto is een prima plek om een vervolg aan dat gesprek te geven. Zeker als je aan het einde van de dag allebei aansluit in de file, is er alle tijd en gelegenheid elkaar te spreken. Check van tevoren even of het die ander schikt en benut je reistijd op een goede manier. Best lekker als je even zonder stoorzenders rustig kunt praten en je ervaringen met elkaar kunt delen. Heeft die file toch nog een voordeel.

Op een bruiloft

Heb je weinig met feestjes? Je kunt ze ook gebruiken om te netwerken. Op iedere bruiloft kun je interessante mensen tegenkomen. Stap gewoon op onbekenden af en vraag naar hun relatie tot het bruidspaar. Zo raak je in gemakkelijk in gesprek en kom je te weten wie deze mensen zijn. Wie weet zit er een leuk zakelijk contact bij. En die meneer, die steeds buiten staat te bellen? Dat zou zomaar eens een collega-ondernemer kunnen zijn, die tot over zijn oren in het werk zit. Best een goed idee om hem ook eens even aan te spreken.

In je eigen netwerk

Netwerk opbouwen

Je bent misschien geneigd verder van huis te gaan als het om netwerken gaat. Maar heb je al aan je eigen sociale netwerk gedacht? Een kennis, die bezig was een winkel te beginnen en die je al veel te lang niet gesproken hebt, of de vader van een vriend, die al jarenlang een zaak runt, zijn gemakkelijk te benaderen. Bekijk je eigen netwerk eens met nieuwe ogen en vraag familie en vrienden of zij mensen kennen, die interessant voor jou kunnen zijn en met wie ze je in contact kunnen brengen. Er zijn veel meer mogelijkheden dan je in de eerste instantie denkt.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close