BusinessFinancieelOndernemen

Hoe werkt factoring?

Als ZZP’er stuur je een factuur naar de klant die vervolgens wordt betaalt binnen de aangegeven termijn. Tenminste, zo simpel zou het moeten zijn. Helaas is de realiteit anders en komt het soms voor dat klanten niet of te laat de factuur betalen. Gelukkig is er een oplossing waarmee je het risico hierop kunt verminderen. Er zijn namelijk bedrijven die jouw openstaande facturen, en daarmee ook je risico’s, kunnen afkopen. Hieronder wordt dit fenomeen, wat factoring wordt genoemd, stap voor stap uitgelegd.

Factoring, de oplossing

Het principe van factoring is erop gericht om bedrijven en ondernemers te ontlasten van facturen en alle administratieve rompslomp die erbij komt kijken. Het is namelijk altijd een hoofdpijn kwestie als het gaat om de facturering en administratie. Dit kost namelijk zeeën van tijd en je moet goed opletten dat je alles correct invult. De belasting is ook altijd een dingetje, wanneer je alles aan de boekhouder moet overhandigen. Mocht er dan iets missen, ben je voor je het weet weer veel tijd kwijt aan het nasturen van extra bonnen en papieren. Of nog vervelender: je moet talloze debiteuren nabellen omdat je geld niet op tijd is binnengekomen.

De twee vormen van factoring

De twee vormen van factoring

We weten nu wat factoring oplost, maar wat is het precies? Factoring is iets simpels waarmee je een heleboel tijd, geld en energie kunt besparen en waardoor je minder kopzorgen hebt. Je verkoopt namelijk jouw facturen aan een factoringbedrijf welke op haar beurt de betalingen verder afhandelt. Vanaf dat moment is het dus geen zaak meer voor jou en kun jij je energie ergens anders op richten. Factoring kent twee varianten: American factoring en traditionele factoring. De eerste variant is een model waarbij facturen apart verkocht kunnen worden aan het factoringbedrijf. Je hebt dus geen vaste afspraken of een contractuele verbintenis die je verplicht tot het verkopen van je facturen. Je kunt deze facturen te pas en te onpas verkopen. Bij het traditionele model ga je wel een contractuele verplichting aan met de factoring partij en verkoop je al je facturen. Het voordeel daarvan? In deze constructie heb je minder omkijken naar je facturen en profiteer je daarnaast nog van een lager percentage dat je af moet dragen aan de factoring partij.

Ondernemers en bedrijven

Omdat veel bedrijven al een voorgeschiedenis hebben met deze factoringbedrijven, weten zij er wel het een en ander van. De meeste ZZP’ers of eenmanszaken zijn er echter niet bekend mee, maar ook zij kunnen hier volop gebruik van maken. Door de procentuele vaststelling van de prijs is het voor iedereen bereikbaar en betaalbaar om te kiezen voor factoring. Dit is dan ook een reden waarom factoring voor ZZP’ers zo interessant is geworden en het de laatste jaren zo toeneemt in populariteit.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close