Personeel

4 manieren om het maximale uit opleidingen te halen

Hoe beter de kennis van het personeel, hoe groter de kans op succes van de onderneming. Daarom is het ook belangrijk om als ondernemer het personeel te motiveren om te blijven ontwikkelen. Het is dan natuurlijk wel ook belangrijk om dit op een doeltreffende manier te doen. Het is immers van belang dat de onderneming er op termijn vooral ook van profiteert. Alle reden om hier dus ook op een slimme manier mee om te gaan. Daarom is het goed om eens te kijken naar 4 manieren waarop je het maximale uit opleidingen kan halen. Daar kun je dan direct veel voordeel mee doen als ondernemer.

1 Kijken naar de competenties

Opleidingen zijn er in allerlei soorten en maten. Het lijkt heel aantrekkelijk om je alleen maar te richten op bijvoorbeeld vervolgopleidingen binnen het vakgebied. De vraag is alleen wel of dit ook echt is wat een specifieke medewerker nodig heeft. Het kan soms veel slimmer zijn om naar de specifieke competenties voor een bepaalde functie te kijken en te zien of daar iets in te verbeteren valt. Een goed voorbeeld is het werken met software. Dat kan al zoiets relatief simpels zijn als een Excel-cursus om het maximale uit dit programma te kunnen halen. Zo kun je als ondernemer heel veel bereiken door gericht te werken.

2 Persoonlijke doelen stellen

Opleiden kan ook een manier zijn om het personeel gemotiveerd te houden. Vergis je immers niet. Voor jou zijn de grote bedrijfsdoelen heel belangrijk. Dat betekent echter niet dat dit voor het personeel precies hetzelfde is. Zij zijn waarschijnlijk veel meer met de doelen die passen bij hun rol bezig. Het is dan ook belangrijk om als ondernemer te zorgen dat zij doelen blijven houden. Dat doe je bijvoorbeeld door ze de mogelijkheid te bieden om zich te blijven ontwikkelen en te blijven leren. Op die manier kunnen ze steeds verder groeien en nieuwe dingen bereiken, die ook aantrekkelijk zijn voor het bedrijf.

3 Multifunctionaliteit creëren

Eerder zag je al dat je met opleiden heel gericht naar competenties kan kijken en deze optimaal kan ontwikkelen. Een andere mogelijkheid die je hebt met opleiden, is het zorgen voor multifunctionaliteit. Wanneer je je medewerkers andere dingen leert, dan kunnen ze gemakkelijker doorschuiven naar andere functies. Dit kan een voordeel zijn. Zo is er bijvoorbeeld meer mogelijk om afdelingen tijdelijk op te schalen wanneer de situatie hierom vraagt. Je hebt immers binnen het bedrijf al de mensen om dit te doen. Dit kan bovendien ook meer begrip en motivatie met zich meebrengen.

4 Handelen naar de situatie

De werkomgeving verandert voortdurend. Ook de regels worden voortdurend anders. Wie het meest wil halen uit de mogelijkheden die er voor een onderneming liggen, doet dat door te zorgen dat de kennis er is op het moment dat het nodig is. Dit betekent dus dat het altijd slim kan zijn om het oog te houden op cursussen met betrekking tot veranderingen die eraan komen. Wie vooraf goed voorbereid is, komt minder snel voor verrassingen te staan op het moment dat het zover is. Dit biedt vaak allerlei mogelijkheden om in gaten te duiken die voor de concurrentie nog niet zichtbaar zijn.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close