Financieel

Wat is short selling en wat kun je ermee?

Om winst te behalen met beleggen denk je natuurlijk altijd aan een stijging in de koers. Wanneer de koers stijgt wordt je investering ook meer waard. Met short selling bekijk je dit net wat anders. Je kunt namelijk als belegger ook profiteren wanneer een koers daalt. Bij short selling ga je er namelijk van uit dat het aandeel juist minder waard zal worden.

Je kunt short gaan op aandelen, ETF’s of obligaties en dit kun je doen bij verschillende online brokers. Je zult eerst een online broker moeten vinden waarbij je short kunt gaan. Dit is mogelijk bij onder anderen eToro, Plus500 en de broker Binck.

Short gaan op aandelen

Short gaan op aandelen

Je kunt eenvoudig short gaan op aandelen waarvan je verwacht dat de koers zal gaan dalen. Bij short gaan kies je voor verkopen in plaats van het kopen van aandelen, je kunt deze aandelen verkopen zonder dat je ze zelf in bezit hebt. Je leent als het ware de aandelen van de broker en kunt deze teruggeven zodra de koers gedaald is.

Stel je voor dat jij verwacht dat de koers van Tesla de komende tijd in gaat storten. Je verkoopt de aandelen dan bijvoorbeeld bij een koers van €500,-. Later blijkt dat je gelijk had en de koers gedaald is tot €400,-. Nu kun je ervoor kiezen om de aandelen juist weer terug te kopen, over elk aandeel waar je short op bent gegaan heb je nu €100,- verdiend.

Wil jij nog meer tips hoe je het best kunt beginnen met online trading? Lees dan alles over beleggen.

Waar kun je het best short gaan?

Er zijn veel online brokers waar je goed terecht kan om short te gaan op producten als aandelen en ETF’s. Het verschilt per broker welke mogelijkheden je hebt, zo kan je bij de één kiezen voor een hefboomeffect terwijl dit bij een andere broker niet kan. Daarnaast zit er bij de verschillende brokers verschil tussen de kosten die doorberekend worden aan jou.

Je kunt het best kiezen voor één van de populaire online broker. Deze platforms van deze brokers is vaak gebruiksvriendelijk en eenvoudig te snappen voor beginners. Daarnaast kun je bij online brokers vaak een uitgebreide kennisbank vinden met nog meer informatie over online trading zoals de mogelijkheden tot short selling.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close