KantoorOndernemenTips

4 tips voor de duurzame beveiliging van een kantoorpand

Duurzaam ondernemerschap veruitwendigt zich op de meest uiteenlopende manieren. FSC-gecertificeerd printpapier, de juiste lampen of een duurzaam wagenpark zijn bijvoorbeeld heel belangrijk. Toch kan je ook bij het beveiligen van een pand een aantal duurzame keuzes maken, hoewel we moeten toegeven dat veel in handen ligt van de beveiligingspartners waar je mee samenwerkt.

De juiste buitenverlichting kiezen

Een goede buitenverlichting is een belangrijk onderdeel van de beveiliging van een kantoorpand. Zorg ervoor dat kwaadwilligen vlot zichtbaar zijn voor omwonenden zodat niemand ongezien aan het deurslot kan rommelen. Non-stop verlichten is natuurlijk allesbehalve duurzaam. Daarom kan je beter voor buitenlampen met sensor kiezen. Dan gaat het licht enkel aan als er beweging is, wat niet alleen duurzamer is maar bovendien ook een schrikeffect heeft. Kies daarbij voor duurzame ledverlichting en geef de voorkeur aan groene lampen omdat dit soort lampen de biologische klok van omwonende dieren minder hard verstoort.

Aantal vervuilende kilometers beperken

Bij het afnemen van beveiligingsdiensten is veel afhankelijk van de partij waarmee je in zee gaat. Hun manier van werken kan je niet veranderen, maar je kan wel kiezen voor duurzame beveiligingspartners. In het criteriadocument voor duurzaam inkopen van beveiliging, opgesteld in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, staat te lezen dat de belangrijkste milieu-impact te maken heeft met transport. Zeker bij surveillancediensten is dit het geval. De keuze voor een beveiligingsfirma met een elektrisch wagenpark is dan ook de juiste. Kies in het andere geval voor een lokale speler of voor een firma met voldoende andere panden in de buurt, zodat hun ritten kunnen worden gecombineerd.

Wanneer je kiest voor een beveiligingssysteem, is het dan weer belangrijk dat je alles vanop afstand kan (laten) regelen. Bij oude systemen is het vaak bij elk vals alarm nodig om iemand ter plekke te sturen. Beveiligingsbedrijven moeten dan bovendien om de zoveel maanden langskomen voor de zoveelste update of voor het aanpassen van de software. Dit zijn allemaal onnodige verplaatsingen die voor extra uitstoot zorgen.

Afvoer van goede apparatuur beperken

Steeds meer moderne beveiligingssoftware is opengesteld, waardoor het eenvoudiger is om hardware van verschillende merken te koppelen. Hierdoor kunnen beveiligingselementen behouden blijven en hoeft goed werkende apparatuur niet zomaar afgevoerd te worden. Kiezen voor een modern beveiligingssysteem is dan ook aanbevolen. Wanneer apparatuur desondanks alsnog moet worden afgevoerd, is het dan weer belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurt. Elektronisch afval kan namelijk een tweede leven dienen. In de praktijk wordt het afval dan ontmanteld, door de shredder gehaald en ten slotte gesorteerd zodat de metalen, kunststoffen en andere materialen opnieuw als grondstof kunnen worden ingezet.

Kiezen voor kwaliteit

Beveiligingsmiddelen zijn er in alle prijsklassen, maar de keuze voor kwaliteit zorgt ervoor dat je er langer genot van hebt. De levensduur van een goed slot ligt veel hoger, net omdat het uit betere materialen is gemaakt. Zo staan sloten met het SKG-keurmerk voor een betere veiligheid en kwaliteit en zo ook voor een betere duurzaamheid. Goedkoper is dus zeker niet altijd beter, integendeel.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close