BusinessFinancieelOndernemenTips

Wie incasseert jouw onbetaalde factuur het efficiëntst?

Klanten die niet betalen; één keer in de zoveel tijd overkomt het je. De belangen kunnen afhankelijk van het bedrag groot of klein zijn, maar bovenal heb je gewoon recht op je geld. Als je na verwoede pogingen je incasso uit handen wilt geven, dan heb je keuze uit verschillende spelers.

Veel ondernemers weten echter niet precies het verschil in werkzaamheden en bevoegdheden tussen een incassobureau, deurwaarder of incasso advocaat. Lees hier hoe het precies zit en voorkom verrassingen achteraf, zoals een lange doorlooptijd, hoge kosten of een teleurstellend resultaat.  

Incassobureau

Een incassobureau is laagdrempelig, maar heeft geen bijzondere bevoegdheden op incassogebied. Met name in de eerste fase (minnelijk), zorgt een incassobureau dat jouw factuur nogmaals onder de aandacht komt en dat er mogelijk een betalingsafspraak tot stand komt. Tot een bedrag van 25.000 euro mag een incassobureau – net als iedere burger – zelf procederen, maar een incassobureau kan zelfstandig weer geen beslag leggen of een faillissement aanvragen. Ook juridisch complexe zaken kunnen doorgaans beter niet door een incassobureau worden behandeld omdat diepgaande kennis van het Nederlands recht ontbreekt. De kwaliteit van geleverde diensten door incassobureaus wisselt sterk, want iedereen kan een incassobureau beginnen en zich bij de KvK inschrijven. Het is ook geen beschermd beroep. Let dus goed op klantenreviews en doe vooraf je huiswerk om te voorkomen dat je in zee gaat met een incasso-cowboy.

Deurwaarder

Deurwaarder

Een deurwaarder wordt vaak geassocieerd met het betekenen (overhandigen) van dagvaardingen en met beslaglegging op een (in)boedel of rekening. Deze werkzaamheden zijn onderdeel van de ambtshandelingen die alleen een deurwaarder mag uitvoeren. Deurwaarders die ook incassodiensten aanbieden, mogen echter – net als een incassobureau – procederen tot 25.000 euro en zullen zodra de belangen hoger worden of de zaken complexer worden, een advocaat inschakelen. De incasso-werkzaamheden houden net als bij een incassobureau in dat er aanmaningen worden verstuurd en dat er telefonisch contact wordt opgenomen om een wanbetaler alsnog te laten betalen. Daadwerkelijk beslag leggen kan pas na een vonnis van de rechter of in samenwerking met een advocaat. Bij het indienen van een incassozaak zal beslaglegging in eerste instantie dus niet tot de mogelijkheden behoren. Hetzelfde geldt voor een faillissementsaanvraag als incassomiddel, waarvoor ook een advocaat verplicht is.

 Incasso advocaat

Een incasso advocaat tenslotte kan het volledige incassotraject uitvoeren en kan conservatoir beslag laten leggen of zelfs het faillissement van een wanbetaler aanvragen. Incasso advocaten werken veelal in het zakelijke segment en staan met name bedrijven bij. Door de inhoudelijke kennis van het Nederlands recht en hun proceservaring kunnen incasso advocaten doorgaans succes boeken in moeilijkere incassozaken. Als de vordering boven 25.000 euro uitkomt, dan heb je altijd een incasso advocaat nodig. Overigens is het niet zo dat advocaten alleen zaken oppakken waar de belangen groot zijn: vanaf een factuur van 250 euro kan het al de moeite waard zijn om de vordering uit handen te geven aan een incasso advocaat.

Tips bij het inschakelen van een incassopartij

Als ondernemer ben je gelukkig niet dagelijks bezig met wanbetalers. Heb je toch een keer onverhoopt een wanbetaler aan de hand, verdiep jezelf dan goed in hoe incasso werkt. Hieronder tref je enkele tips aan om rekening mee te houden bij het inschakelen van een incassopartij:

  • Bepaal wat een geschikte partij is op basis van de bijzonderheden van jouw incassozaak
  • Vraag naar de werkwijze en hoe er met jouw debiteur – die soms nog steeds klant is – wordt omgegaan.
  • Informeer naar de eventuele kosten.
  • Vraag aanbevelingen op van bestaande klanten
  • Doe onderzoek naar de online ervaringen (reviews) van andere klanten

We hopen je hiermee op weg te hebben geholpen met het aanpakken van jouw wanbetalers.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close