Kantoor

Minimaliseer last van droge ogen op kantoor

Droge ogen op kantoor zijn geen bijzonderheid. De lucht kan er erg droog zijn, maar het is ook zo dat het dag in, dag uit staren naar een computerscherm bijdraagt aan het krijgen van droge ogen, met alle irritaties van dien. Omdat je te weinig knippert en je ogen wijder open houdt dan normaal, kan er meer traanvocht verdampen. Een Japans onderzoek wijst uit dat vaak en lang achter een scherm zitten ook zorgt voor veranderingen in het traanvocht en mogelijk zelfs leidt tot Keratoconjunctivitis sicca, een aandoening die de productie van traanvocht in het oog laat afnemen nemen. Alle reden dus om droge ogen op kantoor te voorkomen. Wij geven wat tips.

Contactlenzen die ademen en vocht vasthouden

Draag je contactlenzen, dan loop je daardoor sowieso al het risico sneller last te krijgen van droge ogen. De combinatie met een kantoorbaan kan voor extra veel irritatie van de ogen zorgen. Daarom kan het verstandig zijn om over te stappen naar Biofinity lenzen. Deze lenzen ademen en houden traanvocht vast, waardoor ze een stuk comfortabeler aanvoelen. Het is zelfs mogelijk om ze een maand lang in te houden, zelfs ook ’s nachts. Deze lenzen zijn ook in een multifocale variant verkrijgbaar, zodat lezen geen probleem hoeft te zijn.

Zorg voor de juiste positie van je beeldscherm

Eén van de belangrijkste zaken die goed geregeld moeten zijn om last met kijken te minimaliseren, is de juiste positie van je computerscherm. Beeldschermen kunnen door lichtinval reflecties vertonen, dat het kijken erg moeilijk en vermoeiend kan maken. Vaak is het voldoende om de hoek waarin de monitor staat ten opzichte van de lichtbron met 90 graden aan te passen, met andere woorden: door je werkplek met een kwartslag te draaien. Je kunt ook kiezen voor een mat scherm, dan heb je sowieso geen last van reflecties. Veder moet je idealiter een afstand aan van 50 tot 70 centimeter tussen je ogen en de bovenrand van je beeldscherm aanhouden, waarbij deze bovenrand precies op ooghoogte moet zijn. Op deze manier hoeven je ogen niet al te hard te werken.

De 20-20-20 regel

Om een computerscherm af te kunnen lezen, moeten je ogen werken. Ze moeten lang achter elkaar focussen op hetzelfde punt. Hierdoor raakt de accommodatiespier, die hiervoor zorgt, vermoeid. Je merkt dan ook dat het je ogen even te veel wordt. Om de spier te ontspannen, kun je voor 20 seconden naar een plek op zo’n zes meter (20 feet) afstand van je te kijken. Wanneer je dit elke 20 minuten doet, kun je uiteindelijk langer blijven kijken. Dit is de zogenaamde 20-20-20-regel.

Oogdruppels

Optimaliseer de instellingen van je monitor

De helderheid van het scherm is van belang in relatie tot de plaatsing van de monitor. Plaats je deze in een ruimte met felle verlichting of veel zonlicht, dan heb je een hogere helderheid nodig om het scherm zonder al te veel moeite te kunnen aflezen. Een groot verschil tussen het lezen van papier en het lezen vanaf een beeldscherm, is de plaats van de lichtbron. Bij een beeldscherm schijnt het licht je in de ogen, wat ervoor zorgt dat je minder snel kunt lezen. Dit probleem kun je proberen te verkleinen door de contrastweergave van je beeldscherm aan te passen. Een prettige instelling voor je ogen is het contrast op 70 procent. Daarnaast kun je ook wat doen aan de koude, blauwe lichttemperatuur van het beeldscherm. Dit is vermoeiend voor de ogen. Gebruik daarom als het  mogelijk is een blauw licht-filter. De weergave van je beeldscherm zal er dan wat gelig uit komen te zien, maar dit is wel prettiger voor de ogen.

Niet te dicht bij de verwarming of airconditioning gaan zitten

Zorg, als het mogelijk is, dat je werkplek niet te dicht bij de airconditioning of verwarming is. Beiden kunnen zorgen voor extra verdamping van traanvocht. Probeer ook de luchtstroming die de airconditioning in te schatten en zorg dat je daar met je gezicht niet recht in zit. Het is beter voor je ogen om met je rug naar de richting van de luchtstroom te gaan zitten.

Oogdruppels bij de hand houden

Als je ondanks alles last blijft hebben van droge ogen, is het een goed idee om oogdruppels te kopen en deze op je werkplek te hebben. Dan kun je je ogen van extra (kunstmatig) traanvocht voorzien wanneer ze geïrriteerd beginnen te raken.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close