Business

Werken in het sociaal domein, wat houdt het in?

Het is moeilijk om een baan te vinden die echt bij je past. Je moet je er echt thuis in voelen en je moet er ook nog eens met een goed gevoel van thuis komen. Of je nu aan het kijken bent welke opleiding je wil gaan volgen of dat je aan het zoeken bent naar de ene baan die écht bij je past, het is goed om je goed in te lezen. Het sociaal domein is een mooi domein om in te werken, maar wat houdt het nu eigenlijk in?

Wat is het sociaal domein?

Het sociaal domein is een vrij abstract concept in de zin dat het niet precies te definiëren is. Het beslaat alle banen die een sociaal en/of maatschappelijk karakter hebben. Het ligt voor de hand dat de zorg onder het sociaal domein valt, maar er valt nog veel meer onder het sociaal domein. Bij gemeentelijke instanties zijn ook veel afdelingen die onder het sociaal domein vallen. Dit zijn alle afdelingen die te maken hebben met mensen binnen de gemeente.

Vacatures

Nu vraag je je misschien af wat een sociaal domein vacature is en wat niet. Het korte antwoord is dat elke baan bij een instelling die binnen het sociaal domein valt een sociaal domein vacature is, van de directeur tot de schoonmaker. In de zorg zal er vaak naast zorgpersoneel ook administratief personeel gezocht worden. Bij gemeentelijke instanties kun je denken aan beleidsmedewerkers, consulenten en begeleiders.

WMO

De afkorting WMO staat voor ‘Wet Maatschappelijke Ondersteuning’. Het is een afkorting die je vaak tegen zult komen wanneer je op zoek gaat naar werk in het sociaal domein. Deze is in de huidige vorm in 2015 vastgelegd en beslaat een brede doelgroep van mensen die hulp nodig hebben van de overheid. Deze hulp kan verschillende vormen aannemen. Van gezondheidszorg tot ondersteuning bij mantelzorg tot opvang van daklozen. Het is dus een brede term die je bij veel vacatures tegen kunt komen.

Tekort aan personeel

Het is breed uitgemeten door de media dat er een tekort aan personeel is in de zorg, maar dit tekort blijft niet alleen in de zorg. Over het gehele sociaal domein is er een tekort aan personeel. Het is daardoor belangrijk dat dit tekort aan de man gebracht blijft worden. Vacatures sociaal domein zullen de komende tijd nog wel beschikbaar zijn voor ieder niveau.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close