KantoorOndernemenPersoneelTipsTrends

Thuiskantoor inrichten: 5 tips voor de ultieme werkplek

Thuiswerken heeft veel voordelen. Denk alleen al aan de reistijd die je bespaart of aan de extra flexibiliteit die je wint. Tijdens je pauze even de vaatwasser inruimen of de was ophangen? Het is opeens mogelijk. Maar het is natuurlijk niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Thuiswerken heeft ook een aantal nadelen. Het grootste minpunt is het gemis van alle apparatuur en faciliteiten op de werkvloer. Hoe kan je zoveel mogelijk voorkomen dat je tegen dit probleem aanloopt? Wij geven je graag 5 tips om je werkplek zo efficiënt mogelijk in te richten.

1. Ergonomische werkplek

Een efficiënte werkdag begint bij de een ergonomische werkplek. Op kantoor ben je eraan gewend dat je bureau, bureaustoel en computerschermen perfect op elkaar zijn afgestemd. Thuis schiet dit er nog wel eens bij in. Echter zal je al snel merken dat je last krijgt van je rug, schouders of andere lichaamsdelen als je niet wat tijd steekt in het ergonomisch maken van je werkplek. Mogelijk betekent dit dat je in een goede bureaustoel moet investeren. Of misschien zelfs in een zit-stabureau. Bekijk de mogelijkheden op het gebied van ergonomische producten en ontdek wat het beste werkt voor jouw lichaam en werkgewoontes.

2. Opgeruimd staat netjes

Is jouw bureau vaak overwoekerd met losse documenten, pennen en lege koffiekopjes? Tijdens de werkdag gebruiken we allemaal wel eens materialen die dan op het bureau blijven liggen. Dit is natuurlijk heel begrijpelijk en er is ook niets mis mee. Daarentegen is het wel belangrijk om je spullen daarna weer netjes op te bergen. Een opgeruimd bureau zorgt namelijk voor meer overzicht, waardoor je productiever bent. Bovendien staat het ook nog eens een stuk professioneler tijdens digitale meetings. Zorg daarom dat je beschikt over voldoende bureaulades, brievenbakken en een pennenhouder.

3. Printer

Op kantoor staat er vaak een hoogwaardige laserprinter binnen handbereik. Ideaal als je even snel een uitdraai wilt maken. Binnen enkele ogenblikken heb je een afdruk van hoge kwaliteit in je handen. Dit gemak en deze kwaliteit wil je thuis natuurlijk ook. Heb je nog geen printer in je woning staan? Dan is dit hét moment om er een aan te schaffen. Zelfs in kleine woningen is er eigenlijk altijd wel plek voor een compact model. Voor thuisgebruik is een inkjetprinter vaak de juiste keuze in plaats van een laserprinter. Dit type printer is over het algemener compacter en hoeft bovendien niet veel te kosten.

4. Verlichting

Op kantoor zit je vaak onder de tl-buizen of led panelen. Thuis zul je waarschijnlijk vooral lampen hebben die een fijne sfeer creëren. Dit is perfect voor als je ‘s avonds na een lange werkdag op de bank een serie zit te kijken. Maar tijdens werkuren is dit type verlichting een stuk minder geschikt. Het is namelijk van groot belang dat je voldoende licht opneemt tijdens de dag en sfeerlampen zijn niet sterk genoeg voor dit doeleinde. Zorg er daarom voor dat je zoveel mogelijk daglicht opvangt op je werkplek en schaf zo nodig één of meerdere goede led lampen aan voor je thuiskantoor. Speciale lampen waarbij je de kleurtemperatuur aan kunt passen, zijn een aanrader. Zo kun je overdag werken bij witter licht en ‘s avonds warmer licht creëren. Wil lampen met een vaste kleurtemperatuur aanschaffen? Ga dan voor een 6000K led lampen, aangezien dit licht vergelijkbaar is met daglicht en het beste is voor het concentratievermogen.

5. Faciliteiten

Krijg jij altijd een enorme boost van de koffie op kantoor? Of kan jij er na de heerlijke lunch uit de kantine de hele middag weer tegenaan? Dezelfde faciliteiten als op kantoor zul je thuis helaas waarschijnlijk nooit kunnen realiseren. Toch kun je de hoogtepunten gebruiken ter inspiratie bij het inrichten van je thuiskantoor en je werkdag. Als je merkt dat je werkdag niet alleen productiever, maar ook een stuk fijner wordt dankzij een goede kop koffie, wordt het misschien tijd om te investeren in een nieuwe koffiemachine. Heb je een drukke dag met aaneensluitende meetings en weinig tijd om eten te bereiden? Zet dan ‘s ochtends alvast een uitgebreide lunch klaar en plaats een waterkoker binnen handbereik zodat je tussendoor thee en bouillon kunt maken.

Met de hulp van deze tips kun je je thuiskantoor zo efficiënt en comfortabel mogelijk maken. Zijn er andere apparaten of faciliteiten waar je op de werkvloer altijd graag gebruik van maakt? Probeer deze opties op een creatieve manier in jouw thuiskantoor te verwerken. Zo kun je ook thuis jouw perfecte werkomgeving realiseren.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close