Duurzaamheid

Duurzaam shoppen: 5 tips

Winkelen, het is soms meer een hobby dan grote noodzaak. Het geeft ons immers genoegen om ons verdiende geld van tijd tot tijd te besteden aan iets nieuws en moois voor onszelf. We staan alleen vaak niet stil bij hoe duurzaam dit koopgedrag is. Zijn we misschien onderdeel van het probleem in plaats van de oplossing? Dit terwijl het best mogelijk is om duurzaam te shoppen. Wij geven 5 tips om met de toekomst van de aarde en de mensheid in het achterhoofd te winkelen.

Kijk naar keurmerken

Gelukkig zijn we niet geheel aan ons eigen lot overgelaten wanneer we toch op zoek gaan naar duurzame, nieuwe kleding. Er bestaan een aantal keurmerken die je kunnen vertellen dat je met kleren te maken hebt die aan duurzame regels voldoen. Een voornaam keurmerk hiervoor is Global Organic Textile Standard (GOTS). Binnen Nederland hebben we ook het keurmerk van de Nederlandse Fairware Foundation (NFF). Het is handig om voor het winkelen de website van de NFF te bezoeken, zodat je alvast weet bij welke merken en winkels je goed terecht kunt.

Gebruik speciale websites en apps

Maar er zijn meer plekken waar je je kunt inlezen op kledingproducenten en winkels voordat je duurzaam gaat shoppen. De app EerlijkWinkelen geeft je een overzicht van welke winkels in een stad goede mogelijkheden voor ‘eerlijk’ shoppen bieden. Daarnaast kun je op de website Rankabrand.nl en Goedewaar.nl checken welke merken goed scoren op het gebied van duurzaamheid. Een fijne, overzichtelijke website voor degene die liever van huis uit winkelt is Projectcece.nl. Deze stuurt je meteen door naar webshops die het kledingstuk in kwestie verkopen.

Let op het materiaal

Lang niet alle stoffen die we gewend zijn, zijn even bevorderlijk voor de aarde. Synthetische stoffen, zoals bijvoorbeeld nylon en polyester, zijn niet afbreekbaar en worden ook nog eens gemaakt van aardolie. De productie hiervan zowel als het bestaan van de producten, zijn dus behoorlijk nadelig voor het milieu. Wol is ook aanzienlijk minder duurzaam dan je zou denken. Er is immers veel land en water nodig om schapen te houden, en bij de productie van wol wordt volop bestrijdingsmiddelen gebruikt. Duurzame jeans zijn ook niet de nagelnieuwe denim jeans uit de kledingwinkel, want bij de productie hiervan worden veel milieubelastende processen toegepast. Leer is wellicht duurzaam in de zin dat het stevig is, maar er is veeteelt voor nodig. Daarnaast is de productie van leer natuurlijk zeer dieronvriendelijk en er worden veel chemicaliën bij gebruikt. Gelukkig worden steeds meer spullen van gerecycled materiaal gemaakt, of zelfs van biologische materialen. Uit houtpulp worden bijvoorbeeld stevige stoffen zoals modal en tencel geproduceerd. Deze materialen zijn nu in opkomst.

Shoppen duurzaam

Sta open voor tweedehands

We zijn soms wat al te makkelijk met het weggooien van zaken die we niet meer gebruiken, terwijl ze nog prima bruikbaar kunnen zijn. Als alles vervangen moet worden met een nieuw te produceren product, is dat weinig duurzaam. Kijk ook eens rond op Marktplaats, Swopster, eBay of in kringloopwinkels of je daar kunt vinden wat je zoekt. Niet alleen scheelt dat vaak geld, je stimuleert er niet een onnodig belastend productieproces mee.

Goedkoop heeft bij nieuwe kleding vaak een reden

We zijn zuinig ingesteld, en letten dus wel goed op de portemonnee wanneer we gaan winkelen. Dat levert vaak meer voor minder op, maar in het kader van duurzaamheid en eerlijke productie is dit de verkeerde strategie. We kennen de horrorverhalen over kledingproductie in Bangladesh, Myanmar en China heus wel, maar kiezen er toch vaak voor om dit te negeren bij onze aankopen. Mensen werken er belachelijk lange dagen in onveilige omgevingen voor weinig geld. Sommigen van hen komen in aanraking met giftige stoffen die in het productieproces gebruikt worden, want duurzame methodes hebben daar geen prioriteit. Natuurlijk zijn het de afnemers, bedrijven als H&M en Primark, die het goede voorbeeld moeten geven en moeten aandringen op duurzamere productie, maar dat gebeurt niet als wij gewoon deze producten blijven kopen. Bij het winkelen moeten we dan ook minder het accent gaan leggen op kwantiteit, en meer op kwaliteit. Vraag jezelf af hoeveel kleding je eigenlijk daadwerkelijk nodig hebt. Koop voor wat meer geld kleding die duurzaam en eerlijk geproduceerd wordt, en ga er op een duurzame manier mee om door het op de juiste manier te wassen en er voorzichtig mee te zijn. Zo heb je er veel langer plezier van voor je geld.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close