Business

Het stappenplan voor een succesvol bouwproject

Of het gaat om een woning of een groot project met meerdere gebouwen: een bouwproject hoeft niet ingewikkeld te zijn. ‘Elke bouwer wil tijdens een bouwproject alle zaken op orde hebben. Zo wil je de processen optimaliseren en de totale kosten verlagen. Wanneer je de juiste stappen maakt en de geschikte technologieën hierbij gebruikt ga je zien dat een bouwproject al snel succesvol kan worden. In deze blog helpen we jou met een stappenplan voor het opzetten en het succesvol afronden van jouw bouwproject.

Veiligheid en risico’s

Als werkgever moet je in de bouw voldoen aan een aantal regels die door de Arbo zijn opgesteld. Op basis hiervan kan je een eigen planning en beleid samenstellen. Zo creëer je een gezonde en veilige werkplek voor jezelf en je werknemers. Het is handig om deze planning en het beleid door te spreken met alle werknemers die tijdens dit project actief zullen zijn. Dit kan door een training te geven voor de start van het project, een draaiboek uit te delen met hierin de veiligheidsregels en de risico’s of je kan deze veiligheidsmaatregelen mee nemen in het personeelshandboek.

De aanpak

Voordat je begint met het bouwproject is structuur en organisatie erg belangrijk. Maak een realistisch schema waarin de planning van het gehele project wordt meegenomen. Beoordeel met collega’s deze planning en bekijk de aandachtspunten vanuit een kritisch oogpunt. Hier gaat meer tijd in zitten dan je van tevoren denkt, maar dit gaat je tijdens de uitvoering van het project helpen en juist tijd schelen. Visualiseer alle onderdelen van het bouwproject op een overzichtelijke tijdlijn. Het project zelf kan je via een bim viewer uitwerken. Door dit model te gebruiken maak je het project direct wat tastbaarder. Als collega’s vragen ‘wat is bim viewer?’ dan kan je via een aantal muisklikken het bouwwerk overzichtelijk laten zien aan je werknemers. 

Het overzicht

Het overzicht

Om het overzicht te bewaren is het handig om tijdens het project een bouwbegeleider aan te wijzen. Hij of zij houdt in de gaten hoe het bedrijf te werk gaat, of de afspraken worden nagekomen en of het project op schema loopt. Hij of zij geeft hier ook een onafhankelijk en passend advies in. Zorg ook dat je het perfecte team samenstelt waar de verantwoordelijkheden die er liggen verdeeld kunnen worden. Dit zorgt voor professionaliteit en communicatie op de werkvloer. Naast dat je met een bim de actuele tekeningen laat zien van een project, kan het handig zijn om gebruik te maken van andere softwaremiddelen of een planning waar alle werknemers in kunnen werken. Communicatie tijdens een bouwproject blijft immers ontzettend belangrijk. Plan dus ook voldoende vergadermomenten in en houd je werknemers op de hoogte van de voortgang van het gehele project. Blijf ook evalueren tijdens het bouwproject en blijf aanpassingen doorvoeren om zo de kwaliteit van het project hoog te houden en de veiligheid, de kwaliteit en de tevredenheid van je team hoog te houden.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close