Vastgoed

Onnodige leegstand van woningen

Het is een hot item: het woningtekort in Nederland. Iedereen heeft wel een mening over het tekort aan betaalbare woningen, en hoe dat veroorzaakt wordt. Ook in de media verschijnen haast dagelijks berichten over de oververhitte woningmarkt (vooral in de Randstad), en de steeds maar stijgende huizenprijzen als gevolg van het tekort. Er zijn diverse oorzaken hiervoor aan te wijzen, zoals hoge bouw- en grondprijzen en de lage hypotheekrente. Maar daarnaast staan er ook nog eens veel panden onnodig leeg. Marcel van Hooijdonk vertelt meer over het onnodig sluiten van panden.

Wettelijke regeling van sluiten van panden

Volgens Van Hooijdonk verbazen zich mensen regelmatig over leegstaande panden. “Ze vragen zich af waarom er woningen leeg staan, terwijl juist zoveel mensen op zoek zijn naar een woning. Leegstand kan echter worden opgelegd door de plaatselijke burgemeester, op basis van Artikel 13b van de Opiumwet. Dit wordt ook wel de Wet Damocles genoemd. De sluiting is dan verordend als er sprake was van drugshandel.”

Hij legt uit waarom een pand bepaalde tijd leeg zou moeten staan. “Panden worden in dat geval gesloten omdat er drugs gevonden zouden zijn. Om criminele activiteiten in het pand te stoppen en te voorkomen dat deze snel weer opnieuw zouden plaatsvinden, mag het pand bepaalde tijd door niemand gebruikt worden. Ze noemen dit ook wel ‘de loop eruit halen’.”

Onnodige leegstand van woningen

Leegstand is niet altijd nodig

Van Hooijdonk geeft aan dat leegstand echter niet altijd nodig is. “Bij een woning of pand waar drugsdeals plaatsvonden, is sluiting inderdaad nodig. Een dealpand moet gesloten worden om te voorkomen dat kopers van drugs hier weer snel op de stoep staan. Maar in andere gevallen gaat het om bijvoorbeeld een hennepplantage of andere drugsgerelateerde zaken zoals opslag. Sluiting is in dat geval onnodig. Er is immers weinig tot geen aanloop geweest bij het pand. Sterker nog, de daders zullen juist alles eraan gedaan hebben om het geheim te houden.”

Verhuurders onnodig hard gestraft

Soms worden verhuurders onnodig hard gestraft door de maatregel een pand te sluiten. Van Hooijdonk: “Zo was er laatst een eigenaar in Amsterdam die er achter kwam dat er hennepplantage in een door hem verhuurde woning zat. Hij heeft zelf de politie gebeld om de plantage op te laten ruimen. Vervolgens werd zijn woning voor drie maanden gesloten. De eigenaar kon er in dit geval dus zelf niets aan doen en heeft bovendien melding gemaakt van de illegale activiteiten. Helaas is hij nu wel gestraft.”

Hij vervolgt: “Het imago van vastgoedbeleggers en andere woningverhuurders lijkt soms bewust negatief beïnvloed te worden. Door veel mensen worden ze al gezien als veroorzakers van het tekort aan betaalbare woningen en de alsmaar stijgende prijzen. Onterecht, doordat er slechts een paar procent van de woningen in handen is van hen. De Wet Damocles wordt daarnaast ook regelmatig aangegrepen om een woning te sluiten en zo de eigenaar te straffen. En dat terwijl hij wettelijk gezien geen schuldige is.”

Marcel van Hooijdonk is eigenaar van Zuylenstaete Vastgoed BV.

Laat meer zien

Marcel van Hooijdonk

Marcel van Hooijdonk zet problemen om in kansen. Een ondernemer die risico’s durft te nemen, zo kun je Van Hooijdonk omschrijven. Vastgoedbeheerder Van Hooijdonk heeft een brede portefeuille aan panden die hij stuk voor stuk een nieuwe bestemming heeft gegeven. Transformeren en op deze manier meer mensen van dienst zijn in de woningmarkt: daar gaat het om. Nederland kampt met een groot tekort aan woningen. Tegelijkertijd staan er, ironisch genoeg, verschillende panden leeg die niet meer gebruikt worden. Denk aan voormalige kantoren, waar in de basis niets mis mee is. Deze kunnen bijdragen in de strijd tegen woningtekort en Marcel van Hooijdonk ziet hier potentie in. Er zitten altijd risico’s aan verbonden, maar dit weegt niet op tegen de voordelen: groepen zoals studenten en starters krijgen meer kans op een woonruimte voor zichzelf. Iets waar ze vaak al jaren op wachten! Als verhuurder ben je niet alleen verantwoordelijk om onderdak te bieden aan jouw klanten, maar je verleent ze ook een stuk service. Dit staat bij Van Hooijdonk hoog in het vaandel. Klanten dienen op de juiste manier behandeld te worden. Wanneer een huurder hulp nodig heeft, wil Marcel dit zo snel mogelijk opgelost hebben. Hoe klein of groot het mankement ook is, vaak komt er binnen afzienbare tijd iemand langs om het voor je op te lossen. Naast het beheren van vastgoed, helpt Marcel van Hooijdonk de maatschappij graag op zijn eigen manier. Dit doet hij door diverse donaties te doen en acties te starten in de strijd tegen verschillende ziektes. Bijvoorbeeld MS, waarvoor Marcel via doneeractie.nl een crowdfunding heeft opgezet en zelf ook een financiële bijdrage levert.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close