NetwerkenOndernemen

5 manieren om zakelijke relaties te behouden

Het onderhouden en behouden van zakelijke relaties is niet alleen belangrijk voor een fijne samenwerking: op lange termijn bepalen de zakelijke relaties het succes van de onderneming. Zijn je zakelijke relaties en partners gelukkig? Dan is de kans van slagen van de onderneming een stuk groter. Maar hoe zorg je er nu voor dat je de zakelijke relaties behoudt? We geven je een aantal praktische tips.

1. Houd je relaties op de hoogte

Laat je zakelijke relaties weten wat er gaande is in de onderneming en breng ze op tijd op de hoogte van eventuele veranderingen. Je kunt dit doen door regelmatig een zakelijke mailing naar alle relaties te sturen waarin je aangeeft welke ontwikkelingen de organisatie op het moment doormaakt, welke successen er behaald zijn en wat de plannen zijn voor de toekomst. Op deze manier houdt je jouw zakelijke relaties betrokken én geïnformeerd.

2. Ben attent

Laat je zakelijke relaties weten dat je aan ze denkt. Dit kun je doen door speciale gelegenheden, feestdagen en verjaardagen te erkennen met een kleinigheidje. Zorg natuurlijk dat je hier op tijd mee begint: de kerstpakketten 2020 mogen inmiddels al ingekocht worden om ervoor te zorgen dat ze op tijd bij je zakelijke relaties geleverd worden. Het zijn juist dit soort relatiegeschenken die jouw zakelijke relaties een gevoel van erkenning en betrokkenheid geven.

3. Houd ook persoonlijk contact

Naast het sturen van mailings en leuke, attente relatiegeschenken is het ook ontzettend belangrijk om persoonlijk contact te houden. Zorg dat je jouw zakenrelaties regelmatig spreekt en kijkt of je ze wellicht in bepaalde gebieden kunt ondersteunen. Toon interesse in hun onderneming en laat zien hoe jij als ondernemer met hun zaken bezig bent. Juist het persoonlijke contact kan je zakenrelaties dat beetje extra betrokkenheid geven dat ze zoeken. Nodig ze dus vooral uit voor de volgende netwerkborrel.

Netwerk borrel

4. Deel informatie

Onderdeel van dit persoonlijke contact kan bijvoorbeeld het delen van informatie zijn. Kom je iets tegen dat interessant zou kunnen zijn voor jouw zakenrelatie? Deel het dan meteen met ze: op deze manier laat je ze merken dat je aan ze denkt en graag met ze meedenkt. Dit kun je simpelweg doen door bijvoorbeeld berichten van een zakenrelatie te delen op social media. Dat is toch weer net dat beetje extra dat je zakenrelatie een goed gevoel geeft.

5. Geef korting

Werk je al langer samen met een belangrijke zakenrelatie? Geef ze dan ook af en toe eens een mooie korting op jouw diensten of product. Op deze manier denk je niet alleen met ze mee, maar laat je ook zien dat de samenwerking ook voor hun lonend is.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close