BusinessOndernemenVastgoed

De voor- en nadelen van een eigen bedrijfspand

Huren of kopen, dat is een vraag die de meeste mensen zich wel eens stellen in het leven. Maar die kwestie beperkt zich natuurlijk niet alleen tot particulieren en hun huisvesting. Ook bedrijven moeten immers een onderkomen. Ook met je bedrijf kun je ruimte huren in een bedrijfspand of op een gegeven de stap maken om voor een eigen bedrijfspand te gaan. We zetten de voordelen en nadelen van een eigen bedrijfspand op een rijtje.

Voordeel: je stort geen huur in een bodemloze put

Hoewel gehuurd zitten wel iets veiligs heeft, stort je er natuurlijk vooral geld mee in een bodemloze put. Ook blijf je er vele jaren zitten, het pand wordt niet jouw eigendom. Het geld dat je aan huur betaald hebt zie je niet meer terug. Bij een eigen bedrijfspand sluit je een hypotheek voor ondernemers af. Die je moet natuurlijk met rente afbetalen, maar tegelijkertijd betaal je ook het pand af. Zo creëer je dus kapitaal voor jezelf, want je kunt het pand ook weer een keer verkopen en het geld opstrijken.

Nadeel: het kan een financiële strop worden

Een bedrijfspand kan een flink financieel probleem worden voor je. Want wat als de zaken opeens niet meer zo goed gaan? Dan zit je met een bedrijfspand dat eigenlijk te groot is voor je, waarvoor je wel nog steeds gewoon alle rekeningen moeten betalen. De hypotheek wordt niet lager omdat jij minder omzet hebt. Op zo’n moment moet je hopen dat je het pand kunt verkopen of deels kunt verhuren. Maar er is geen garantie dat dat (op korte termijn) zomaar lukt. Zo kan je bedrijfspand een strop voor je bedrijf worden.

Voor- en nadelen van een eigen bedrijfspand

Voordeel: baas in eigen huis

In jouw eigen bedrijfspand bepaal jij de regels. Je wordt niet beperkt door een verhuurder en je kunt alle keuze zelf maken. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je dak vol te leggen met zonnepanelen en je eigen stroom te gaan opwekken. Op die manier kun je je energierekening flink drukken. Ook kan je bedrijfsnaam met grote letters op de gevel, iets wat een verhuurder wellicht niet zou toestaan. Je deelt het pand niet met andere huurders, dus alles kan gericht zijn op jouw bedrijf.

Nadeel: onderhoud komt ook voor jouw rekening

Wat prettig is aan gehuurd zitten, is dat de verhuurder opdraait voor het onderhoud van het pand. In jouw eigen bedrijfspand heb je die service niet, en draai je er zelf voor op. Dat betekent dus dat je pand in de exploitatie geld blijft kosten. Dat is wel iets wat je mee moet nemen in je keuze, want hier moet je natuurlijk wel geld voor kunnen reserveren. Het straalt immers slecht op je bedrijf af én het is slecht voor een uiteindelijke verkoop van het pand als je het onderhoud niet goed bijhoudt.

Allemaal zaken om mee te nemen in je overweging dus. Neem de stap vooral als je bedrijf er aan toe is, maar calculeer wel de nadelen in.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close