Wie wat vermogen heeft opgebouwd, zoekt naar manieren om dat veilig te laten renderen. Beleggen in vastgoed is een aantrekkelijke optie. Maar hoe start je als vastgoedondernemer?
Wat maakt ondernemen in vastgoed zo aantrekkelijk? Het kent een aantal voordelen. Zo is vastgoed tastbaar. Anders dan obligaties, opties en crypto’s kun je het zien en aanraken. Ook is vastgoed behoorlijk zeker. De vraag naar woningen zal niet snel dalen en ook bedrijfspanden op de juiste locatie zijn behoorlijk waardevast. Met de toenemende inflatie is vastgoed ook geen slechte keuze. Omdat de huur met de inflatie stijgt, beweegt de waarde mee met de inflatie.
Niet vreemd dus dat steeds meer mensen instappen in de wereld van vastgoed en een bedrijfspand of woning aankopen die zij vervolgens verhuren. Met een goede huurprijs en lage onderhoudskosten is er dan een goed rendement te behalen.
Starten zonder veel eigen vermogen
Een veel voorkomend misverstand is dat je veel geld moet hebben om als vastgoedondernemer te starten. Het is natuurlijk wel zo dat je voor het verkrijgen van een beleggingshypotheek tot een maximum percentage van de waarde van het pand kunt lenen. In veel gevallen is de Loan-To-Value 80%, wat inhoudt dat je 20% van de waarde van het pand zelf dient te financieren.
Maar ook voor mensen met een beperkt eigen vermogen, zijn er mogelijkheden om te starten. Denk aan bijdragen van familie of vrienden om het resterende deel te financieren of maak een afspraak met de verkopende partij om een deel van de aankoopsom als lening te laten bestaan. Let wel op dat deze leningen achtergesteld zijn op de hypotheek die je afsluit.
Vastgoedportefeuille uitbreiden door middel van herfinanciering
Na aankoop en exploitatie van het eerste pand, ontstaan er na verloop van tijd weer mogelijkheden om de vastgoedportefeuille uit te breiden. Spaar je de opbrengsten van de verhuur op, dan kan dat als eigen vermogen ingebracht worden voor de volgende aankoop. Soms is ook herfinanciering van het eerste pand een manier om verder te komen. Is het pand in waarde gestegen, dan kan dat via herfinanciering liquide worden gemaakt. Dat geld komt dan vrij voor aankoop van het volgende project.
Investeren in zakelijke hypotheken
Ben je minder ondernemend, maar wil je wel je geld laten renderen via vastgoed? Ook dan zijn er mogelijkheden. Denk aan het investeren in zakelijke hypotheken. Ondernemers die financiering zoeken voor hun vastgoed, krijgen deze niet altijd bij een bank geregeld. Via een partij als Mogelijk Vastgoedfinancieringen hebben particuliere investeerders de kans om een zakelijke hypotheek te verstrekken en zo rendement op hun vermogen te krijgen met vastgoed als veilig onderpand. Bij Mogelijk kan dat één-op-één of via het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds. Zo is er voor ieder type vastgoedondernemer wel een manier om te starten.