OndernemenPersoneel

Dit betekent de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) voor de horeca

Het zal er al een tijdje aan te komen en vanaf 1 januari 2020 gaat hij dan echt van kracht: de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Dit heeft zowel voor werkgevers als werknemers gevolgen. Vooral de horeca, een sector met flexibele contracten, wordt in het hart geraakt. Wij zetten samen met horeca apparatuur leverancier Gastrodeals de gevolgen op een rij.

Het doel van de WAB

De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) is door de overheid in het leven geroepen om de kloof tussen flexibele en vaste contracten te verkleinen. Omdat medewerkers met een vast contract vaak betere arbeidsvoorwaarden hebben en meer rechten, wil de overheid werkgevers stimuleren om werknemers in vaste dienst te nemen. Flexibele contracten worden door de nieuwe wetgeving duurder gemaakt voor werkgevers. Anderzijds worden vaste contracten juist weer aantrekkelijker gemaakt.

De WAB in de horeca

Deze nieuwe wetgeving heeft zowel voor werkgevers als voor werknemers gevolgen. Dit zijn de belangrijkste gevolgen voor de horeca:

Ontslag

Het ontslaan van een horecamedewerker wordt makkelijker gemaakt. Eerder moest de werkgever aan één van de acht ontslaggronden volledig voldoen. Met de nieuwe wetgeving wordt ontslag ook mogelijk als er sprake is van een optelsom van omstandigheden, de cumulatiegrond.

De transitievergoeding wordt onder de WAB vanaf de eerste dag van het dienstverband berekend, dat geldt ook bij ontslag in de proeftijd. Momenteel krijgen medewerkers pas een transitievergoeding als zij 2 jaar of langer in dienst zijn. Voor lange dienstverbanden geldt dat de opbouw van de transitievergoeding wordt verlaagd.

WW-premie

Met de invoering van de WAB krijgen horeca ondernemers voortaan te maken met twee verschillende tarieven voor de WW-premie. Voor medewerkers met een vast contact geldt het tarief van 2,78%. Voor alle andere werknemers is een aanzienlijk hogere premie van toepassing, namelijk 7,78%. Deze hoge premie geldt niet voor BBL-leerlingen en voor jongeren onder de 21 jaar met een (bij)baan van gemiddeld 2 uren per week.  

Meer zekerheid voor oproepkrachten

WAB Horeca

Oproepkrachten krijgen dankzij de WAB meer zekerheid op werk en inkomen. Zo moeten oproepkrachten ruim vier dagen van tevoren worden ingeroosterd. Als de werkgever dit niet op tijd afzegt, heeft de oproepkracht alsnog recht op loon. In de nieuwe horeca cao is de oproeptermijn verkort van 4 dagen naar 24 uur van tevoren. Hiermee wordt deze maatregelen werkbaarder gemaakt. Daarnaast moet de werkgever de oproepkracht bij continuering van het dienstverband na twaalf maanden, een aanbod voor een arbeidscontract doen voor het gemiddeld aantal gewerkte uren in de voorgaande 12 maanden.

Payroll medewerkers worden minder aantrekkelijk

Horecamedewerkers die op payroll basis werken, krijgen dezelfde arbeidsvoorwaarden als werknemers die in vaste dienst zijn. Hiermee verdwijnt het verschil tussen payrollen en uitzenden en worden payroll krachten ineens een stuk duurder. Enkele arbeidsrechtadvocaten verwachten zelfs dat payroll grotendeels zal verdwijnen door de WAB.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close