Kantoor

Hygiëne etiquette op de werkvloer

Er zijn niet veel bedrijven die schriftelijk iets hebben laten vastleggen als het gaat om hygiëne op de werkvloer. Toch zijn er in de meeste bedrijven ongeschreven regels waar je je geacht wordt aan te houden. Vaak zijn deze voortgekomen uit simpelweg gezond verstand, en is het niet meer dan normaal dat je op deze manier rekening houdt met je collega’s.

Laat het toilet schoon en fris achter

Een hele duidelijke ongeschreven regel betreft het toilet. Dit laat je na gebruik natuurlijk schoon en fris achter, net zoals je dat thuis zou doen. Bedrijven doen er over het algemeen alles aan om het toilet goed en hygiënisch schoon te houden. Bij grote bedrijven wordt er vaak gedurende de dag regelmatig schoongemaakt door professionals, wat overigens geen vrijbrief is om er maar een troep van te maken. Bij kleinere bedrijven vindt de schoonmaak vaak alleen buiten werktijden plaats, en is het helemaal zaak dat medewerkers zelf verantwoordelijkheid nemen.

Dat is in de meeste gevallen ook niet zo moeilijk. Op een doorsnee bedrijfstoilet zijn zeker toiletborstels aanwezig, en houdt niets je tegen om deze ook even te gebruiken als dat nodig is. Het spreekt voor zich dat je na een toiletbezoek ook je handen ook altijd even wast. Bij de wasbakken zijn meestal zeepdispensers aanwezig zodat je dit grondig kunt doen. Doe dat ook, dat voorkomt verspreiding van bacteriën over de gehele werkplek.

Houd je werkplek schoon

Ook je werkplek zelf valt onder de ongeschreven hygiëneregels. Eten aan je bureau? Bij veel bedrijven wordt hier niet moeilijk over gedaan, maar wordt er wél van je verwacht dat je na afloop de troep netjes opruimt. Zeker in een bedrijf waar gebruik wordt gemaakt van flexibele werkplekken zullen ook je collega’s het erg waarderen als je je koekkruimels, saladeresten en koffievlekken netjes schoonmaakt voor je je bureau verlaat, of liever nog, zodra je ze hebt gemaakt.

Ben je snipverkouden? Werk een dagje thuis

Ben je snipverkouden of een beetje lamlendig, maar wel in staat om te werken? Ook dan is het wel zo netjes om hier verstandig mee om te gaan. Hoest of nies niet in de richting van je collega’s, en gooi papieren zakdoekjes direct na gebruik goed weg. Extra vaak je handen wassen wordt gewaardeerd, dat maakt de kans op verspreiding van het virus ook iets kleiner.

Het is niet in iedere functie mogelijk, maar steeds meer bedrijven moedigen hun werknemers aan om zo nu en dan een dagje thuis te werken. Voel je je niet zo lekker, dan is het een goed moment om dit eens te doen. Niet alleen is het voor jezelf misschien wel zo comfortabel, je voorkomt ook dat je collega’s heel de dag met je gehoest en gesnif plus de kans op besmetting zitten opgescheept.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close