BusinessFinancieel

Tips bij het aanvragen van een zakelijke lening

Een zakelijke lening is iets waar veel ondernemers mee te maken krijgen. et is een slimme manier om snel over startkapitaal te beschikken en daarmee jouw onderneming op te zetten. Toch is het niet geheel zonder gevaar en geld lenen kost zoals iedereen inmiddels wel weet altijd geld. Daarom is het goed om voldoende onderzoek te doen en nooit onbezonnen te werk te gaan. Wij geven in dit blog tips bij het aanvragen van een zakelijke lening.

Besef je goed welke verplichting je aan gaat

Bedenk goed dat een zakelijke lening uiteindelijk ook terugbetaald moet worden, inclusief de bijkomende rente. Dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn als je deze slim gebruikt en daarmee meer omzet in jouw bedrijf creëert. Als je zeker weet dat een zakelijke lening bijdraagt aan een succesvolle start voor jouw onderneming, dan is dit natuurlijk een prima idee. Begin er echter niet aan wanneer je hier niet van overtuigd bent. Anders stort je jezelf wellicht in onnodige financiële problemen. Besef je dus goed welke verplichting je aan gaat.

Besef je goed welke verplichting je aan gaat

Maak een risicoprofiel van je bedrijf

Voordat je je aanvraag indient is het verstandig om vast zelf een risicoprofiel van je bedrijf te maken. Zo ben je volledig op de hoogte van de liquiditeit en cash-flow van het bedrijf en heb je eventuele antwoorden op vragen van kredietverstrekkers meteen paraat. Een gezond bedrijf heeft dagelijks genoeg geld op de rekening staan en zal zich niet zo snel in meer schulden werken. Hierdoor is het voor de kredietverstrekker duidelijk dat je in staat zult zijn om de lening af te betalen. Wanneer er op jouw bankrekening nog nauwelijks geld binnenkomt, zal dit een hoger risicoprofiel opleveren. Wanneer het risico erg hoog is, zal dit de looptijd én het rentepercentage nadelig beïnvloeden. Vergelijk verschillende aanbieders van zakelijke leningen en doe eventueel bij meerdere partijen je aanvraag. Bedenk goed dat de kans dat jouw aanvraag wordt geaccepteerd niet enorm groot is. In sommige gevallen is de kans van slagen slechts 5%.

Kies de kortste looptijd

De looptijd is een ander punt van aandacht bij het aanvragen van een zakelijke lening. Waar de looptijd van een zakelijk krediet standaard 36 maanden is, heb je hier bij deze financieringsvorm zelf regie over. Je hebt hier overigens niet helemaal de vrije hand in, want geldverstrekkers werken met een onder- en bovengrens. Zo is de minimale looptijd vaak 3 maanden en de maximale looptijd 60 maanden. Kies indien mogelijk voor de kortste looptijd. Zo betaal je de minste rente en ben je op de lange termijn goedkoper uit

Zijn er alternatieve mogelijkheden voor een zakelijke lening?

Mocht je zakelijke lening om wat voor reden dan ook toch afgewezen worden, neem dan eens een kijkje op Pinvoorschot. Zij hebben veel ervaring met het verstrekken van leningen in de horeca en retail branche, maar kunnen je ook helpen als je ondernemer bent in de persoonlijke verzorging, levensmiddelen of een andere branche.                    

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close