BusinessPersoneel

Groeit de vraag naar detachering?

Het leek erop dat die vraag met een volmondig ja beantwoord zou kunnen worden. Of dat echter onder invloed van de coronacrisis nog steeds het geval is, zal moeten blijken. Het ligt wel voor de hand, aangezien veel bedrijven in moeilijkheden komen en de personeelskosten nu eenmaal zwaar drukken op de begroting. Weliswaar is het uitbesteden van werk door gebruik te maken van detachering niet altijd de meest voordelige optie, maar daar staan vaak weer pluspunten tegenover die het voor ondernemers aantrekkelijk maken om arbeidskracht via derden in te huren.

Onzekerheid over wetgeving

In het afgelopen decennium steeg het aantal zelfstandig ondernemers in rap tempo. In 2003 was acht procent van de werkende Nederlanders een zelfstandige zonder personeel (ZZP), in 2019 was dat aantal al gestegen tot twaalf procent. Nederland telde in 2019 ongeveer 1,1 miljoen mensen die hun geld als ZZP’er verdienden. Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een ander opvallend detail is dat in ons land maar liefst drie van de vier zelfstandig ondernemers een ZZP’er is. Toch lijken met name bedrijven nu enigszins terughoudend te worden in het inhuren van ZZP’ers. Een belangrijke reden hiervoor is de onzekerheid over de wetgeving rond ZZP’ers. Bedrijven willen geen risico op naheffingen lopen en kiezen daarom juist nu weer vaker voor detachering.

Wie maken gebruik van detachering?

  • Industrie
  • Zakelijke dienstverlening
  • Bouw en infrastructuur
  • Overheid
  • Energie en installatie
  • Transport en logistiek
  • Financiële sector

Dit zijn momenteel de grootste afnemers van diensten op basis van detachering. In de industriële sector kan het bijvoorbeeld gaan om een operator die in staat is om opgelopen achterstanden in een productieproces weg te werken, in de zakelijke dienstverlening kan detachering creditmanagement betreffen of bijvoorbeeld het onderhouden van bedrijfsruimtes. Ook de overheid schakelt zelf regelmatig detachering in, bijvoorbeeld in de vorm van een consultant die zich over specifieke thema’s mag gaan buigen.

Detachering

Grote geldstromen

Met het inzetten van personeel, of dit nu in een loondienstverband of door middel van detachering gebeurt, zijn grote geldstromen gemoeid. Daarom is het van belang om met betrouwbare partners te werken. Voor bedrijven die zelf actief zijn in de detachering is dit misschien nog wel het belangrijkste. Zij moeten er immers verzekerd van zijn dat ze altijd tijdig hun geld krijgen. Het controleren van de kredietwaardigheid van opdrachtgevers is daarbij bepaald geen overbodige luxe.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close