Duurzaamheid

5 volgende stappen in duurzaamheid

Duurzaamheid en duurzame ontwikkeling zijn essentieel om aan de behoefte van onze huidige generatie te voldoen, zonder dat we toekomstige generaties verhinderen in hun behoeften. Sociale, economische en milieutechnische maatregelen zijn allemaal nodig om dit te bewerkstelligen. Waar duurzaamheid nu nog een unique selling point is, zal dit over enkele jaren niet meer het geval zijn. Duurzaamheid wordt voor jou als ondernemer een noodzaak. Is het over een aantal jaar nog geen onderdeel van je organisatie, dan is de kans om klanten te verliezen of omzet mis te lopen zeer reëel aanwezig.

Vernieuwende manieren om aan duurzaamheid te werken

Vanuit de overheid wordt er tot op heden voornamelijk gefocust op het stimuleren van energiebesparing en het opwekken van duurzame energie. Goede punten, maar slechts een onderdeel van het totale plaatje. Om voortdurend betere prestaties te creëren op zowel milieutechnisch als sociaal en economisch gebied, is innovatie nodig. Innovatie leidt ertoe dat we steeds nieuwe stappen kunnen zetten in het nastreven van duurzaamheid. Een vijftal van deze product- of procesinnovatieve stappen lees je in dit artikel.

1: Werken met de CO2 prestatieladder

Oog hebben voor de energie-efficiëntie binnen je bedrijf is een goede stap in het duurzame ondernemerschap. Wil je je prestaties op dit vlak naar een nóg hoger niveau tillen, dan kun je het deelnemen aan de CO2 prestatieladder overwegen. Dit Nederlandse instrument is een CO2-managementsysteem en helpt organisaties om CO2 en kosten te reduceren. Niet alleen in projecten, maar ook in de keten. Haal je er het officiële certificaat mee, dan kun je ook nog eens profiteren van interessante financiële voordelen. Heb je een dergelijk certificaat, dan word je jaarlijks middels een audit gecontroleerd.

2: Het gebruik van Flixbussen

Heb je ooit gehoord van Flixbussen? Deze busorganisatie beschikt over het grootste Europese busnetwerk. Hij verbindt wel tweeduizend bestemmingen met elkaar. Een Flixbus is modern, biedt gratis internet en is erg comfortabel. Behalve het gegeven dat de tickets al relatief goedkoop zijn, is de Flixbus binnen Nederland op sommige trajecten zelfs sneller met de trein. De groene bus is dankzij het comfort, de snelheid en de beschikbaarheid die je hebt over internet ook een alternatief voor zakelijke reizigers. Je kunt hem gebruiken in het kader van woon-werkverkeer, maar ook voor zakenreizen in binnen- en buitenland.

3: Meer oog voor grondstoffen en hun kwaliteit en herkomst

Wil je jezelf een duurzame ondernemer kunnen noemen, dan heb je ook duurzame zakenpartners nodig. Werp dus eens een kritische blik op deze partners. Welke materialen gebruiken zij voor de vervaardiging van de producten of onderdelen die je bij ze afneemt? En gebeurt dit op een verantwoorde manier? Kwaliteit speelt een grote rol. Des te hoger de kwaliteit, des te minder snel zijn producten aan vervanging toe. En des te dichter bij huis jouw partners zich bevinden, des te korter de vervoersafstanden. Zo belast je het milieu minder met Co2-uitstoot.

4: Rekening houden met hergebruik en recycling

Recycling

Lever jij als ondernemer geen diensten maar producten? Dan is een onderdeel van het duurzame handelen natuurlijk het nagaan van de herkomst van de bestanddelen en hoe deze worden geproduceerd of verkregen. Maar daar houdt duurzaam produceren niet mee op. Want als jouw product na verloop van tijd aan vervanging toe is, wat gebeurt er dan mee? Kan het worden verwerkt tot nieuwe, bruikbare onderdelen? Zo niet, kunnen er grondstoffen voor andere producten van worden gemaakt? Door het actief bijdragen aan een kringloopeconomie help je voorkomen dat grondstofvoorraden uitgeput raken.

5: Passief bouwen

Energiebesparing nog groter aanpakken doe je door middel van passief bouwen. Een wellicht ietwat verwarrende term, omdat het niet alleen het bouwen van nieuwe woningen en kantoren betreft, maar ook het renoveren van reeds bestaande. Passief bouwen betekent dat jouw pand dankzij door onder andere een optimale isolatie en ventilatie nauwelijks verwarming nodig heeft. Dankzij het eveneens gezonde leefklimaat dat hieruit voortvloeit, heeft deze maatregel een effect op alledrie de vlakken van duurzaam ondernemen: sociaal, economisch en ecologisch. Voor passief bouwen en verbouwen zijn in veel gevallen subsidies beschikbaar.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close