Business

Horeca is weer positief gestemd

De effecten van de coronacrisis houden voorlopig nog aan. Hoewel ondernemers hun vertrouwen terug lijken te hebben, blijven ze stoeien met één cruciaal punt. De personeelstekorten houden namelijk nog flink aan. 

Coronacrisis

Sinds 2008 meten het CBS, KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW met de Conjunctuurenquête Nederland elk kwartaal hoe het met de Nederlandse ondernemers gaat. Ook kijkt dit kwartaalijkse onderzoek naar het vertrouwen van de ondernemers: hoe zien zij de nabije toekomst voor zich? Met opgeheven hoofd, of vol spanning? Iedereen begrijpt dat deze enquête door de ingrijpende coronapandemie de afgelopen kwartalen enkele diepe dalen heeft gekend. Lockdowns volgden elkaar op en sectoren als de horeca of cultuur werden daar hard door geraakt.

Q2 2021

Met het tweede kwartaal van 2021 net achter de rug, mochten alle deelnemende ondernemers weer hun mening geven in het onderzoek. Wat blijkt: iedereen is beduidend positiever gestemd. Wat zeggen we, beduidend? De stemmingsindicator kwam nog nooit zo hoog als nu uit. Het onderzoek werkt met een soort puntensysteem en het gemiddelde lag aan het einde van Q2 in 2021 op 18,4 punten. Daarmee steeg het met een bijna bizar aantal van 16 punten in vergelijking met een kwartaal eerder. Én het is de hoogste score die sinds 2008 werd genoteerd. 

Horeca is blij

Horeca is blij

Ondernemers keken bij de enquête vooral erg positief terug op de behaalde prestaties. De resultaten eindigden bij velen diep in het groen. Daarbij zien ze de nabije toekomst ook een stuk zonniger in dan voorheen. Vooral de horecabranche kneep in z’n vuistjes van geluk, want die was bij het onderzoek het meest optimistisch. Wie had dat een klein half jaar durven denken? 

Heikel punt

Het enige heikel punt waar veel ondernemers tegenaan denken te lopen, is het personeelstekort. Bij een kwart de ondervraagden baart dit kopzorgen. Een enorme stijging, want tussen 2012 en 2020 lag het gemiddelde op de helft hiervan. In de horecasector ligt het gemiddelde zelfs drie keer zo hoog dan over de eerdere jaren bezien. Ook in de detailhandel en cultuursector melden fors meer ondernemers met personeelstekorten. In de techniek en ICT is men ook naarstig op zoek naar personeel. Een vacature plaatsen techniek en ICT vacature plaatsen is dan ook dagelijkse kost. 

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close