FinancieelVerzekeringen

Goedkoop verzekerd als ondernemer? Zo doe je dat!

Als ondernemer vormen je verzekeringen vaak een flinke kostenpost. Zeker wanneer je ook voor arbeidsongeschiktheid bent verzekerd. En verder zijn er zoveel verschillende soorten verzekeringen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Van ZZP, tot datarisk, VVE-, rechtsbijstand en beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid. Al snel ben je oververzekerd en lekken er ongezien honderden euro’s weg. Gelukkig zijn er allerlei manieren om flink te besparen op al deze verzekeringen. In deze blog zetten we alle opties voor je op een rij.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

We beginnen maar even met de duurste verzekering: de arbeidsongeschiktheidsverzekering of AOV. Op dit moment ligt er een pensioenakkoord waarin staat dat alle ZZP-ers zich rond 2024 verplicht moeten gaan verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. De premie wordt daarbij inkomensafhankelijk (8% van het inkomen) en is fiscaal aftrekbaar.

Tot die tijd kun je zelf een AOV afsluiten of lid worden van een broodfonds. Een AOV vind je al voor rond de 70 euro per maand. Op je AOV kun je besparen door een lager verzekerd bedrag, langere wachttermijn, hogere uitkeringsdrempel en kortere looptijd.

Bij een broodfonds ben je voor de eerste twee jaar van je ziekte verzekerd. Je ontvangt dan het inkomen dat je zelf aangeeft en over dit bedrag betaal je premie. De kosten zijn afhankelijk van het inkomen dat je nodig hebt en liggen gemiddeld tussen de 30 en 100 euro per maand.

Vergelijk jaarlijks de nieuwe premies

Voor de duurdere verzekeringen kan het interessant zijn om elk jaar in december even de premies te vergelijken. Net zoals we dit elk jaar met onze zorgverzekering doen. Soms kan het namelijk honderden euro’s op jaarbasis schelen wanneer je een andere verzekering afsluit. Zeker bij de duurdere verzekeringen bespaar je zo flink wat geld. Richt je echter niet alleen op de premie, maar ook op de dekking en uitkering. Op internet kun je ook direct even de kosten voor energie vergelijken. Ook op de kosten voor gas, water en licht kun je als ondernemer een flink bedrag op jaarbasis besparen.

Alles-in-één verzekering

Voor ondernemers zijn er ook zogenaamde alles-in-één polissen. Daarin zitten de belangrijkste verzekeringen die je als ondernemer nodig hebt. Vaak kun je daarmee een flink bedrag besparen ten opzichte van losse verzekeringen afsluiten. Maar zoek dit wel even goed uit, want in sommige gevallen is de dekking minder. Ook ben je soms toch met losse verzekeringen goedkoper uit. Ten slotte kun je ook met jaarlijks betalen van je premie een flink deel van de kosten besparen.

Welke verzekeringen heb je echt nodig?

Voor ondernemers geldt hetzelfde als voor particulieren: je kunt je vrijwel overal voor verzekeren. En dus ben je al snel oververzekerd.  Welke verzekeringen je echt nodig hebt is afhankelijk van je persoonlijke keuzes en het beroep dat je uitoefent. Werk je bijvoorbeeld in de bouw of als nanny, dan zijn een beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering belangrijk.

Heb je dure materialen? Denk dan ook aan een aparte bedrijfsinboedelverzekering of check of je dit via je inboedelverzekering mee kunt verzekeren. Vaak bied je branchevereniging ook goedkope alles-in-één collectieve verzekeringen aan. Check dus zeker even de webpagina van je branchevereniging.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close