BusinessTips

Voorkom rugklachten op het werk

Veel mensen krijgen te maken met rugklachten. Deze veelvoorkomende fysieke klacht komt zowel voor bij staand als zittend werk. Waar bij staand werk vooral verkeerd of te zwaar tillen de oorzaak van rugpijn is, is een verkeerde zithouding of slecht meubilair vaak de oorzaak van rugklachten bij zittend werk. Met onderstaande tips kun je rugklachten verminderen of voorkomen.

Op de juiste manier tillen

Je loopt risico op rugklachten als je te zwaar of met de verkeerde techniek tilt. Let er bij het tillen altijd op dat je goed door je knieën gaat en vooral vanuit je benen tilt. Span je hele core aan en verdraai je rug niet bij het tillen. Over het algemeen geldt dat de grens op 23 kilo ligt bij ideale omstandigheden, maar vaak komt dit maximumgewicht een stuk lager uit. Hoeveel een werknemer mag tillen, hangt onder meer af van de frequentie, de hoogte tot de vloer en de afstand van de verplaatsing.

Bureau en stoel goed instellen

Op kantoor verminder je de kans op rugklachten door de juiste zithouding. Een ergonomische bureaustoel stel je op jouw lichaam in. Hierdoor kan je in de juiste hoek met je voeten bij de grond en hoef je niet op het puntje van je stoel te zitten. Voor een goede zithouding staan je voeten volledig op de grond en zijn je knieën lager dan je heupen. De bureaustoel nen 1335 voldoet aan de Nederlandse Praktijk Richtlijn. Let ook op de hoogte van de armleuningen en op de hoogte van het bureau en je beeldscherm.

Staand en zittend werken afwisselen

Staand en zittend werken afwisselen

Afwisseling tussen staand en zittend werken zorgt voor een optimale doorbloeding van je lichaam. Hierdoor worden ook je hersenen optimaal voorzien van zuurstof. Door regelmatig een rondje te lopen of te gaan staan, profiteer jij van een verhoogde concentratie. Aan het eind van de werkdag voel je je een stuk energieker dan wanneer je de hele dag hebt gezeten.

Om de gevolgen van langdurig zitten tegen te gaan is het essentieel om regelmatig te bewegen gedurende de werkdag. Loop naar het koffiezetapparaat, naar het toilet of wandel een rondje over je afdeling. Dit is ook nog eens goed voor de binding tussen jou en je collega’s.

Vermijd stress

Rugklachten hebben niet altijd een puur fysieke oorzaak. Werkstress kan er ook voor zorgen dat je spieren zich aanspannen, met zowel lage als hoge rugklachten als gevolg. Zorg thuis voor ontspanning, kook een gezonde maaltijd voor jezelf en ga sporten of laat een bad volstromen. Slaap voldoende zodat je de volgende dag weer vol energie zit. Om stress te voorkomen is het belangrijk dat je op het werk je grenzen bewaakt en je richt op waar jij invloed op hebt, in plaats van dat je piekert over iets buiten je controle.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close