Duurzaamheid

Een uitvaart organiseren in coronatijd

Het afgelopen jaar heeft alles op zijn kop gezet. Op dit moment gaat nog steeds niet alles zoals we het voorheen kenden. Dit maakt het voor ons allen steeds lastiger. Zo zijn er ook een hoop uitvaarten geweest die erg treurig georganiseerd moesten worden. Zo mocht niet de gehele familie aanwezig zijn, ben je verplicht afstand te houden en ben je nog steeds enorm beperkt in het samen rouwen. Dit zorgt voor een hoop ellende. Laten we eens kijken hoe we een jaar later een uitvaart organiseren.

Nabestaanden op afstand steunen

We doen het liever niet op deze manier, maar het is helaas niet anders. Gelukkig komen steeds meer uitvaartbedrijven met een fijnere oplossing. Zo ook om nabestaanden op afstand te steunen. Rouwbezoeken zijn op dit moment alleen in een besloten kring mogelijk en samenkomen duurt nog even. Ook geldt er nog een maximum aantal personen per uitvaart. Om toch de nabestaanden te steun, kun je het volgende doen:

  • Stuur een videoboodschap met de mooiste herinneringen van elkaar;
  • Woon je dichtbij elkaar? Dan kun je op veilige afstand met elkaar afspreken. Denk aan om de beurt langs gaan bij elkaar of samen een wandeling maken;
  • Zo veel mogelijk contact houden door middel van berichten sturen en bellen naar elkaar. zo voelen de nabestaanden zich toch nog gesteund in deze tijd.

Met de natuur meewerken

Met de natuur meewerken

Wat we nu steeds vaker voorbij zien komen is een duurzame uitvaart. Dit betekent dat je op een andere manier een uitvaart organiseert. Denk aan het vervoeren van een kist op een milieuvriendelijke manier, duurzame bloemen aanschaffen en duidelijk op papier zetten wat je wilt. Zo voorkom je onnodige kosten wat vaak ook schadelijk is voor de planeet. Een duurzame uitvaart is verder vaak net zo mooi en fijn als een normale, traditionele uitvaart.

Een andere manier van afscheid nemen

De uitvaart verloopt misschien anders dan we hopen, maar toch kun je op allerlei manieren afscheiden nemen van iemand. Zo kun je een wandeltocht inplannen en langs alle plekken gaan waar de overledene graag naartoe ging of misschien lange tijd heeft gewerkt. Je kunt het favoriete eten maken en zijn of haar lievelingsmuziek opzetten. Zijn er bepaalde dingen die je samen graag deed? Doe het dan met andere familieleden om hem of haar op deze manier te herinneren. We kunnen nu niet veel maar we kunnen er wel het beste van maken!

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close