BusinessPersoneel

Moderne beroepen: SAP consultant en ECM consultant

Als goede ondernemer weet je dat je niet overal verstand van kan hebben en bij bepaalde zaken hulp van specialisten nodig zal hebben, bijvoorbeeld als het om verzekeringen gaat. Toch wil je op het minst wel een idee hebben wat een dergelijke consultant voor je kan betekenen en wat ze precies zullen gaan doen. Het is en blijft tenslotte jouw bedrijf en jouw verantwoordelijkheid. Hieronder staat een beschrijving van twee moderne consultants.

SAP consultant

Het zal duidelijk zijn dat je met deze consultant alleen in aanraking zal komen als er binnen jouw bedrijf wordt gewerkt met SAP. Dit is de bedrijfssoftware van het gelijknamige Duitse bedrijf. Het meest gebruikte product is SAP ERP (Enterprise Resource Planning). Deze software vormt een geïntegreerd systeem voor besturing en informatievoorziening binnen een bedrijf. Dat er een speciale consultant voor bestaat zegt erg veel over het succes van deze software. De SAP consultant adviseert bedrijven (maar ook non-profit organisaties) om SAP toepassingen te implementeren en succesvol toe te passen. Er zijn consultants die gespecialiseerd zijn in het inrichten van SAP modules maar zijn er consultants die zich vooral richten op het technisch ontwerp en ook technische problemen verhelpen. Het betreft dan met name het bouwen of aanpassen van interfaces. Er zijn bureaus die SAP-oplossingen bieden maar ook veel freelance consultants op dit gebied. Een beperkt aantal grote organisaties heeft een of meer SAP-consultants is vaste dienst.

Er is geen gerichte opleiding om SAP-consultant te worden en de naam van het beroep is niet beschermd. De meeste consultants hebben een achtergrond in de ICT en kennis van bedrijfsprocessen uit de praktijk. Het Duitse SAP biedt ook een groot aantal trainingen aan waar consultants certificaten kunnen behalen om aan te tonen dat zij kennis van zaken hebben waar het SAP-oplossingen betreft.

ECM consultant

Enterprise Content Management is iets waar elk modern bedrijf mee wordt geconfronteerd. Binnen ieder bedrijf en organisatie komt er namelijk dagelijks een grote hoeveelheid ongestructureerde data binnen. Hiertoe rekenen we documenten maar in deze tijd betreft het voornamelijk digitale informatie in de vorm van tekst, video’s, afbeeldingen en geluidsfragmenten. Nu kun je als ondernemer denken dat deze ongestructureerde informatie voor jou nauwelijks extra informatie biedt omdat je al voldoende kennis hebt om je onderneming te managen. Dat dit een foute inschatting is, wordt al duidelijk gemaakt door de miljarden die worden geïnvesteerd om deze informatie juist te benutten voor het bedrijf. Bovendien ben je als verantwoordelijke zeer kwetsbaar als je niet op de juiste wijze omgaat met de persoonlijke informatie die je van klanten ontvangt, zelfs als die ongevraagd is.

Een ECM consultant adviseert bedrijven in het structuren van dergelijke informatie c.q. in oplossingen om die op een definitieve wijze te verwijderen. Afhankelijk van de aard van de bedrijfsprocessen wordt beoordeeld op welke wijze de binnenkomende ongestructureerde data moet worden bewerkt.

Er is geen gerichte opleiding voor ECM consultant. Vaak ontwikkelt men zich binnen een consultancy bureau zich middels diverse cursussen en behaalt hiermee certificaten. Een achtergrond in de ICT en grondige kennis van bedrijfsprocessen is een pre.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close