MarketingOnline Marketing

Een vergelijking van de populairste ratingportalen

Klantenbeoordelingen zijn niet alleen nuttig voor de bezoekers van je website. Ze bieden ook veel voordelen voor je bedrijf. Omdat klantbeoordelingen het vertrouwen in je merk versterken en je omzet kunnen verhogen. Bovendien zullen de beoordelingen van klanten automatisch verschijnen in je zoekmachineadvertenties – op voorwaarde dat je je beoordelingen verzamelt via een onafhankelijke provider die Google toegang geeft. Maar welk portaal moet je gebruiken om je reviews te verzamelen?

Om klantenbeoordelingen in je AdWords-advertenties te laten verschijnen, vereist Google dat je ten minste 150 beoordelingen en een algemeen gemiddelde van ten minste 3,5 sterren hebt ontvangen. Als je aan deze criteria voldoet, verschijnen je beoordelingen automatisch als een uitbreiding in je zoekmachineadvertenties.

eKomi, Trustpilot, Trusted Shops en NederlandReview: de populairste onafhankelijke ratingportalen in vergelijking met de populairste onafhankelijke ratingportalen.

1. Welke soorten reviews worden verzameld?

Op alle portalen kunnen de beoordelingen voor je bedrijf en voor individuele producten worden verzameld. Opmerking over eKomi en Trusted Shops: De ratings kunnen alleen worden gegeven op basis van verifieerbare transacties.

2. Hoe worden de reviews verzameld?

eKomi: Na een transactie stuurt eKomi een ratingverzoek naar je klanten.

Trustpilot: Hier zijn verschillende opties voor je beschikbaar. Je kunt je ratingverzoeken per e-mail versturen of een ratingformulier op je website integreren om ratings te verzamelen. Daarnaast kunnen klanten op Trustpilot een beoordeling aan je bedrijfsprofiel toevoegen.

Trusted Shops: Aan de ene kant kun je je huidige klantenbestand per e-mail een aanvraag voor een rating sturen. Aan de andere kant kun je ook een zogenaamde “vertrouwensbadge” op je website plaatsen. Als je de “vertrouwensbadge” heeft geïntegreerd, verschijnt na het plaatsen van een bestelling een “vertrouwensbadge”, zodat de klant onmiddellijk of op een later tijdstip een beoordeling kan geven. Op dit moment kunnen je klanten ook een kopersbescherming (gratis geld-terug-garantie) bij Trusted Shops boeken.

NederlandReview: Consumenten die graag hun review willen delen op een onafhankelijke review site kunnen dit doen op NederlandReview. Consumenten worden niet uitgenodigd om een review te schrijven. Consumenten die op zoek zijn naar een onafhankelijke en objectieve reviewsite vinden de site meestal via Google Search.

Voordeel van NederlandReview is dat de klant de baas is over zijn mening, klachten die terecht zijn worden NIET verwijderd! En het voordeel voor bedrijven is dat de seviews worden ook gekoppeld aan een IP-adres, zo verkomt NederlandReview onnodige reputatieschade. Ook kunnen bedrijven via hun eigen account reageren op reviews!  

3. Waar verschijnen de klantbeoordelingen?

Als aan de criteria van Google wordt voldaan, verschijnen de beoordelingen in je Google-advertenties. Bovendien verschijnen ze in de natuurlijke zoekresultaten en als je productreviews heeft, verschijnen ze in Google Shopping. Daarnaast bieden alle 3 de portalen de mogelijkheid om de beoordelingen direct in je eigen website te integreren.

Opmerking over Trustpilot: Je kunt je beoordelingen ook delen op Facebook en Twitter.

Opmerking over vertrouwde winkels: Je klanten kunnen hun reviews ook delen op sociale media zoals Facebook en Twitter.

Opmerking over NederlandReview: De reviews van klanten vind je enkel op NederlandReview.nl. Enkele keren vind je een Widget van NederlandReview op een site van een bedrijf. De widget brengt je weer terug naar NederlandReview, waar je de reviews van het bedrijf kan lezen.

4. In welke landen zijn de portalen actief?

Naast Duitsland zijn de meeste de portalen ook actief in vele andere landen: eKomi in 26 landen, Trustpilot in Europa, Rusland, Noord- en Zuid-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland, China, Japan en Trusted Shops in Europa.

NederlandReview is de enige site die alleen actief is in Nederland, vandaar dat het “De Nationale Site van Nederland’ wordt genoemd!

5. Hoeveel kost de integratie?

eKomi: Er worden geen prijzen gecommuniceerd op de eKomi website, maar je kunt een demo aanvragen om een offerte te ontvangen.

Trustpilot: Er zijn verschillende pakketten met verschillende diensten en prijzen. Daarnaast biedt Trustpilot ook een gratis versie om reviews te verzamelen en te beantwoorden. Daarnaast zijn er andere betaalde pakketten die meer diensten bieden (bijvoorbeeld uitnodigingsherinneringen, een gepersonaliseerd e-mailadres voor de afzender, een app voor automatisch delen op Facebook). Voor meer informatie over de verschillende pakketten kun je terecht op de Trustpilot website.

Trusted Shops: Trusted Shops biedt ook verschillende pakketten met verschillende diensten en prijzen. Voor internationaal actieve bedrijven wordt een individueel aanbod gecreëerd. Een overzicht van de verschillende pakketten vindt je op de website van Trusted Shops.

NederlandReview: Bedrijven kunnen zich aanmelden voor een bedrijfspagina op NederlandReview, waar ze hun reviews zelf kunnen beheren. Tevens ontvangen de bedrijven een gepersonaliseerde widget met een link naar hun eigen review pagina op NederlandReview.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close