BeurzenFinancieel

Antwoord op tien belangrijke vragen over beleggen

De beurzen hebben in 2019 winsten van 20 procent en meer laten zien. Voor beleggers was het een goed jaar. Beleggen lijkt dus aantrekkelijk, vooral nu de rente op spaargeld zo laag is. Wil je weten of beleggen wat voor jou is? En welke risico’s eraan verbonden zijn? BinckBank Nederland geeft antwoord op tien belangrijke vragen.

1. Wat verklaart de goede beurzen in 2019?

De AEX heeft maar een aantal keer eerder zo een sterke periode gehad. Deze beurs staat nu zelfs op het hoogste punt sinds 2001. Er kunnen meerdere verklaringen voor gegeven worden. Beursexperts noemen vooral vaak de zeer lage rente en de aanhoudende economische groei.

2. Moeten we bang zijn dat de beurs in 2020 weer omlaag gaat?

Voor beleggers was 2019 een mooi beursjaar. Maar de bewegingen van de beurs zijn moeilijk te voorspellen. Risico op een mindere tijd bestaat altijd. Maar het blijft wel een feit dat beleggen op lange termijn beter rendement geeft dan sparen, zo blijkt uit historische cijfers. In die cijfers zijn ook mindere beursjaren meegenomen. Daarom is het ook zo belangrijk om vooral geduld en een lange adem te hebben bij vermogensopbouw door middel van beleggen. Houd altijd in gedachten dat je investeert voor een langere periode, en spreid daarnaast je kansen. Zo heb je de meeste kans op een goed rendement en verklein je de risico’s.

3. Waarom kiezen tussen beleggen en sparen?

De geschiedenis heeft uitgewezen dat beleggen een hoger rendement oplevert op de lange termijn dan sparen. Beleggen is dus vooral een goede keuze als je vermogen wil opbouwen voor later. Bijvoorbeeld voor je pensioen als ondernemer. Daarnaast kost sparen eigenlijk geld, in plaats van dat het rendement geeft. Je spaargeld kan minder waard worden door een lage of nulrente, en belasting en inflatie. Maar besef wel goed dat bij beleggen nooit garanties voor rendement gegeven kunnen worden. Je moet er namelijk rekening mee houden dat je belegging ook minder waard kan worden. Houd daarom ook altijd een buffer achter de hand.

4. Kan iedereen beleggen?

Vroeger was beleggen niet gemakkelijk, maar tegenwoordig kan eigenlijk iedereen het. Je hoeft niet meer zelf continu de beurzen in de gaten te houden en je erin te verdiepen. Vermogensopbouw verloopt namelijk steeds meer via zogenaamde ETF’s, waarmee je geld dagelijks de beursindex volgt en automatisch gespreid belegd wordt. Daarnaast is beleggen ook steeds meer geautomatiseerd. Geld dat – eenmalig of periodiek – op een beleggingsrekening wordt ingelegd, kan automatisch worden belegd. Dit gebeurt op basis van vooraf doorgegeven persoonlijke voorkeuren.

Beleggen

5. Welke persoonlijke voorkeuren spelen mee bij beleggen?

Voordat je kunt gaan beleggen, moet je een aantal persoonlijke voorkeuren opgeven. Bijvoorbeeld hoeveel geld je periodiek wil beleggen en wanneer je dit geld weer nodig hebt. Ook geef je zelf aan hoeveel risico er bij het beleggen genomen mag worden. Op basis van deze voorkeuren wordt jouw geld belegd in een mix van aandelen en obligaties.

6. Heb je eerst een flink geldbedrag nodig om te beleggen?

Nee hoor. Er is geen groot startkapitaal nodig. Al vanaf 10 euro per maand kun je automatisch laten beleggen via Binck Forward. Op de lange termijn kun je een mooi vermogen opbouwen door dit, of een iets hoger bedrag, jaren achtereen in te leggen periodiek.

7. Groeit de populariteit van beleggen in Nederland?

In de crisisjaren kregen gezinnen te maken met financiële problemen. Hierdoor daalde het aantal beleggers in Nederland. De afgelopen jaren is er echter weer sprake van een gestage groei. Elke maand groeit het aantal beleggers met enkele duizenden. Op dit moment zijn er in Nederland ongeveer anderhalf miljoen huishoudens die beleggen.

8. Welke verklaringen zijn er voor die groei?

De beurzen doen het al een aantal jaren goed. Dat trekt nieuwe beleggers. Er gaan ook steeds meer jongeren en vrouwen beleggen. Daarnaast is beleggen veel interessanter geworden dan sparen. Door de lage spaarrente leveren spaarrekeningen nu niets meer op. Maar daarnaast zijn er ook nog andere oorzaken. Beleggen is de afgelopen jaren veel eenvoudiger geworden. Onder andere door automatisering en slimme apps. Daarnaast is ook tegelijkertijd vermogensopbouw voor steeds meer Nederlanders noodzakelijk geworden.

9. Beleggen voor een mooi pensioen?

De Nederlandse overheid heeft de afgelopen jaren vele veranderingen doorgevoerd op het gebied van pensioenen en de arbeidsmarkt. Een voorbeeld hiervan is de opschuivende AOW-leeftijd. Mensen moeten dus langer doorwerken. Ook bouwen steeds minder Nederlanders automatisch een goed aanvullend pensioen op. Vooral ZZP’ers en flexwerkers zijn hier helemaal zelf voor verantwoordelijk. Er zijn overigens ook genoeg Nederlanders met een vaste baan beleggen voor een pensioen. Bijvoorbeeld omdat ze ook op latere leeftijd een extra potje geld voor leuke dingen willen hebben, of eerder willen stoppen met werken.

10. En waarom dan beleggen bij BinckBank?

BinckBank heeft in 2000 de beleggersmarkt behoorlijk op zijn kop gezet. Door volledig online beleggen via een platform en veel lagere tarieven werd ook kleine beleggers de kans gegeven zich op de beleggersmarkt te begeven. Twintig jaar later zijn ze nog steeds de enige echte en grootste beleggersbank in ons land. Zowel voor actieve als passieve beleggers, met zowel kleine als grote vermogens. BinckBank doet bewust niet aan hypotheken, verzekeren en kredieten. Ze hebben niets voor niets als motto dat ze ‘gek zijn op beleggen’.

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close