KantoorLifestyleTips

Veel thuiswerken vraagt om een ergonomisch ingericht thuiskantoor

Het coronavirus heeft ertoe geleid dat Nederlanders massaal thuis moeten werken. Veel huishoudens hebben in alle haast een kantoor aan huis ingericht, om niet voortdurend te worden onderbroken door kinderen, een partner of het huisdier. Bij het inrichten van een thuiskantoor wordt niet altijd voldoende aandacht besteed aan de ergonomische richtlijnen hiervoor. Het is belangrijk om de juiste houding aan te nemen, wanneer je thuis aan de slag gaat. Doe je dit niet, dan loop je het risico op pijnlijke en stijve gewrichten. Deze pijntjes kunnen tot op late leeftijd aanhouden! In dit artikel zoomen we in op de mogelijkheden om je thuiskantoor op een ergonomisch verantwoorde wijze in te richten.

Zorg voor de juiste meubels in je kantoor

Een belangrijk onderdeel van een ergonomisch verantwoorde manier van werken, is het interieur in je thuiskantoor. Zorg er net als bij kantoorstoelen voor, dat je een bureaustoel op de juiste hoogte in kunt stellen. Voor goede kantoorstoelen hoef je tegenwoordig niet eens je huis uit, deze kun je gemakkelijk online bestellen. Wel zo veilig in deze tijd. Een eetkamerstoel is om deze reden niet geschikt om lange dagen aan te werken. Het is belangrijk dat je knieën in een hoek van negentig graden op de vloer staan. Het voorkomt pijnlijke gewrichten! Ook het bureau moet in hoogte verstelbaar zijn. Je knieën mogen het bureaublad niet raken en je armen moeten hier comfortabel op kunnen rusten. Net als voor een eetkamerstoel geldt dat ook de eettafel niet geschikt is als bureau om de reeds beschreven reden. Wat voor type bureaustoel gebruik jij momenteel? Voldoet deze aan de richtlijnen voor een ergonomische werkplek, of doe je er verstandig aan om een nieuw model te bestellen?

Zorg voor de juiste meubels in je kantoor

Ergonomische muis en een los toetsenbord

Naast een gezond werkklimaat, een goed bureau en een comfortabele bureaustoel zijn er verschillende hulpmiddelen die een goede werkhouding stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan een laptopstandaard, waarop je de laptop kunt laten rusten. Je kunt het scherm van je laptop hiermee als een tweede scherm gebruiken naast een los beeldscherm. Ook is het verstandig om voor een losse muis en een los toetsenbord te kiezen. Schaf hierbij altijd ergonomisch vormgegeven hulpmiddelen aan. Deze zorgen dat je hand op de juiste wijze op de muis ligt. Het gaat onder meer klachten die gerelateerd zijn aan RSI tegen. Je kunt losse toetsenborden, muizen en een laptopstandaard eenvoudig online bestellen.

Zorg voor voldoende beweging op een dag

Net als op een kantoor is het belangrijk om gedurende de dag voldoende te bewegen. Laat je hond een keertje vaker uit, ga samen met je partner een blokje om bij de lunch en pak het hardlopen of fietsen weer op. Door te bewegen voorkom je dat gewrichten stijf en stram worden. Het houdt ze soepel! Daarbij biedt bewegen je de mogelijkheid om je hoofd aan het eind van de dag te legen. Zo zal je beter en vooral dieper slapen. Het blijkt vaak best lastig te zijn om je werk los te laten, wanneer je de laptop aan het eind van de middag afsluit.

Tip: naast voldoende beweging is ook een gezond eetpatroon cruciaal om gezond en fit te blijven tijdens deze periode van thuiswerken. Op internet vind je tal van websites, waarop je meer informatie vindt.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close