Ondernemen

5 tips om beter te ondernemen

Een bedrijf runnen is geen sinecure. Zeker als je begint met een bedrijf is het zaak om je goed te verdiepen in hoe je het best een onderneming op poten kunt zetten. Eenmaal je een aantal jaar bezig bent als ondernemer wil je je verder ontwikkelen. Aan de hand van tips kun je jezelf als ondernemer ontwikkelen. Daarom is het raadzaam om de volgende vijf punten eens grondig door te nemen.

1 Pak een uurtje extra mee

Werken aan je onderneming houdt eigenlijk nooit op. De strikte scheiding tussen werktijd en vrije tijd moet je los kunnen laten om echt succesvol te zijn. Sterker nog, wil je net wat meer uit je onderneming halen, dan doe je dat door er ook net iets meer in te steken. Een goede manier om dat voor elkaar te krijgen is door met regelmatig een uurtje extra mee te pakken. Dat kun je bijvoorbeeld doen door een uur vroeger te beginnen, maar ook door een uur later het licht uit te doen. Afhankelijk van wanneer jij het meest productief bent kun je bepalen wat voor jou het best werkt.

2 Randzaken versus kerntaken

Er komt heel veel kijken bij ondernemen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om je bedrijf op de kaart te zetten. Dat doe je door onder andere jezelf online zichtbaar te maken. Ook moet je natuurlijk voortdurend van alles regelen en organiseren. Het is daardoor al snel zo dat je een halve werkdag of een hele werkdag kwijt bent aan allerlei (online) randzaken. Terwijl je kerntaken blijven liggen. Let daarom vooral goed op wat je nu eigenlijk wilt bereiken met je onderneming en richt je daar op. Het is soms beter om zaken uit te besteden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Google Adwords, Facebook Ads of het schrijven van blogartikelen voor je site. Je kunt het wellicht allemaal zelf doen, maar het kost veel tijd.

3 Blijf nieuwe doelen stellen

Het is belangrijk om te zorgen dat je als bedrijf vooruit blijft gaan. Dat betekent dus ook dat je voortdurend op zoek moet naar nieuwe doelen. Het is belangrijk dat je weet waar je nu naartoe wilt met de onderneming, maar het is net zo belangrijk om te weten waar je straks naartoe wilt met de onderneming. Dit is alleen al belangrijk omdat je op die manier ook daadwerkelijk je succes kunt meten. Je hebt immers een duidelijk beeld in je hoofd van wat succes precies is en richt je daarop. Blijf daarom voortdurend nieuwe doelen bedenken waar je naartoe kunt werken.

4 Vraag om feedback

Je bent als ondernemer nooit klaar. Er kan altijd wel iets anders. Er is altijd wel iets dat beter kan. Dat vind jij, maar dat vinden anderen natuurlijk ook. Daarom is het ook goed om voortdurend te vragen wat anderen vinden en wat er beter kan aan je bedrijf. Zijn er diensten die je moet verbeteren? Is de kwaliteit van je product wel goed genoeg? Het zijn allemaal vragen die je kan stellen en waar je duidelijkheid op krijgt door het antwoord van je publiek of andere belanghebbenden. Alle reden om dus graag en veel om feedback te vragen als ondernemer. Het kan ook slim zijn om een soort van mentor in de arm te nemen. Een mentor kan bijvoorbeeld een ervaren ondernemer zijn met wie je samen gaat sparren.

5 Het grote geheel overzien

Het is natuurlijk belangrijk om de boel draaiende te houden en opdrachten uit te voeren. Het is echter ook wel van enig belang om te kijken hoe je bedrijf er als geheel voorstaat. Zijn er zaken ervoor staan en hoe je een volgende stap kunt zetten. Wie verder wil komen als ondernemer doet er goed aan om zich met regelmaat af te vragen waar de groei zit en hoe je dit kan bewerkstelligen. De beste bedrijven blijven zich iedere keer weer opnieuw ontwikkelen en komen met vernieuwingen. Wanneer je in de tunnel van opdrachten uitvoeren zit, zal je dit nooit duidelijk overzien.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close