BusinessInternationaalOndernemen

Zakendoen in Polen: 5 handige tips

Polen biedt een interessante markt voor Nederlands bedrijven gezien de snelgroeiende economie. Dat is te zien aan de vraag naar luxeproducten die sterk toeneemt. Het blijft natuurlijk wel een ander land met een andere cultuur dan je misschien gewend bent. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met een aantal dingen als je zaken gaat doen in Polen. Hieronder geven we een paar tips.

1. Vergroot je gunfactor

In Polen staan de mensen bekend om het feit dat ze goed kunnen onderhandelen, net als Nederlanders. Het elkaar gunnen van business is echter iets dat daarbij in Polen een belangrijke rol speelt. Daarom is het belangrijk dat je daar in je relaties investeert. Doe bijvoorbeeld mee aan een vrijdagmiddagborrel met Poolse wodka, of ga eens lunchen met een zakenpartner. Als je dit maar vaak genoeg doet zul je zien dat je een grotere gunfactor krijgt.

2. Leer Pools spreken

Als jij zaken gaat doen in Polen is het wel handig als je ook de taal spreekt. Het kan namelijk een struikelblok zijn bij het zakendoen in Polen. Wanneer je er Engels spreekt zullen alleen de jonge mensen je begrijpen. De Poolse taal is echter best lastig om onder de knie te krijgen. Wellicht dat een vertaler Nederlands-Pools handig voor jou kan zijn. Een vertaler kan voor jou alles vertalen naar het Pools. Dan is het ook niet erg als je de taal niet goed spreekt. Er zijn ook handige vertaal-apps die je kunt gebruiken.

3. Houd rekening met een formele cultuur

In Polen zijn de mensen zeer betrouwbaar. De cultuur zit wat dat betreft een beetje tussen Nederland en Duitsland in. Het is niet zó punctueel, maar ook weer niet zo vrij als wij Nederlanders. Om een voorbeeld te noemen: tegenwoordig gaan wij gewoon redelijk casual gekleed naar een zakenafspraak, maar in Polen vinden ze dat nét iets te ver gaan. Zorg er dus voor dat je netjes gekleed bent en niet in je jeans naar een afspraak gaat.
In Polen zie je ook vaak dat hiërarchie een grote rol speelt, zeker bij de grotere organisaties. Bij grote bedrijven word je zelfs vaak door een delegatie ontvangen. De mensen die beslissingsbevoegd zijn, zijn ook echt de personen die daadwerkelijk beslissingen nemen. Het komt nooit voor dat iemand anders deze beslissingen neemt, dat is not done. Dit maakt dat het nemen van beslissingen soms vertraging kan geven bij besluitvorming. Houd er dus rekening mee dat men in Polen redelijk formeel is en dat sommige dingen meer tijd kunnen kosten.

4. Niet te laat komen

Zoals eerder aangegeven zijn Polen zeer betrouwbare mensen. Ze houden er dan ook niet van als je je niet aan de afspraken houdt. Kom dus niet te laat, want dat is daar erg onbeleefd. Zorg er ook voor dat je ruim op tijd je afspraken inplant met je zakenpartner.

5. Let op relatiegeschenken

Polen zakendoen geschenken

Het is leuk om af en toe een cadeautje aan je zakenpartner te geven. Let alleen op wat je aan je zakelijke relaties geeft. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat het geloof in Polen een belangrijke rol speelt. Geef bijvoorbeeld geen chrysanten, want dat associeert men met begrafenissen. Dit geldt ook voor een even aantal bloemen. Ook kun je beter geen wodka geven. Beter ga je voor bijvoorbeeld een typisch Nederlands drankje of hapje. Stroopwafels doen het vaak goed in het buitenland!

Het fijne van zakendoen in Polen is dat mensen erg betrouwbaar zijn. We mogen het misschien soms wat overdreven vinden, maar je weet wel precies waar je aan toe bent en je hoeft niet bang te zijn dat ze onverhoopt afspraken afzeggen of niet nakomen.

Voordat je zaken gaat doen in Polen is het verstandig om je eerst goed te verdiepen in de (wat formelere) cultuur. Zo ben je optimaal voorbereid om in Polen aan de slag te gaan.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close