Financieel

4 manieren om meer overzicht te hebben

Ben je op zoek naar een manier om meer overzicht te hebben in de financiën van jouw bedrijf? Vaak weten we over het algemeen wel hoe ons bedrijf het doet, maar hebben we geen compleet of duidelijk overzicht van alles wat er financieel gezien speelt. We hebben 4 manieren verzameld die je helpen alles rondom jouw financiële situatie goed op een rijtje te hebben. Lees in deze blog hoe je meer inzicht krijgt in je financiën door een goed boekhoudprogramma, het gebruik van een Internet Bankieren app en het belang van goede management rapportages.

1. Gebruik een app voor het dagelijkse overzicht

Als je moet inloggen in het Internet Bankieren om te kijken hoe de zaken ervoor staan, is dat soms net teveel moeite. Als je gebruik kunt maken van een Internet Bankieren app bij jouw bank, is dat zeker de moeite waard. Bang dat een app niet veilig genoeg is? Bij de meeste banken kan je gemakkelijk een limiet instellen, zodat er met de app geen grote bedragen kunnen worden overgeboekt. Doordat je met een app gemakkelijk kunt inloggen, is de drempel om even op je rekening(en) te kijken minder hoog. Hierdoor kijk je vaker en heb je een beter overzicht van wat er in en uit gaat op de zakelijke rekening.

2. Gebruik een goed boekhoudprogramma

Een boekhoudprogramma kan je helpen alle verschillende uitgaven op een rijtje te krijgen. Daarnaast is het verwerken van je inkomsten en uitgaven met een boekhoudprogramma een kleine moeite. Daardoor ben je minder tijd kwijt aan je administratie en daar wordt toch iedere ondernemer blij van! Met behulp van een boekhoudprogramma kost ook je belastingaangifte veel minder tijd. Voor starters of kleinere ondernemers zijn Moneybird en Acumulus bijvoorbeeld geschikte keuzes. Wil je een programma wat alles heeft wat je van een boekhoudprogramma zou kunnen wensen? Dan is het populaire Exact Online het programma voor jouw bedrijf. Hier hangt dan wel weer een iets hoger prijskaartje aan.

3. Zorg voor een goed overzicht binnen al je bankrekeningen

Als al het geld op één rekening staat, kan dit ervoor zorgen dat je het overzicht op je financiën kwijt raakt. Vooral voor ZZP’ers kunnen de zakelijke en privé zaken dan wat sneller door elkaar gaan lopen. Zorg ervoor dat je minimaal één zakelijke rekening hebt en het liefst ook één of meerdere spaarrekeningen. Je kan dan verschillende potjes maken, met bijvoorbeeld reserveringen voor nieuwe aankopen. Ook is het slim om altijd de btw direct apart op een rekening te zetten. Je moet het immers toch weer afdragen, dus is het voor je overzicht fijn als het apart staat.

4. Zorg voor goede managementrapportages of ken je kengetallen

Managementrapportages

Of jouw bedrijf nu wel of geen management heeft, een managementrapportage komt altijd van pas. In zo’n rapportage worden alle belangrijke cijfers van het bedrijf verwerkt. Zo staan hier bijvoorbeeld de balans in, de resultatenrekening, het kasstroomoverzicht en de kengetallen. Door deze cijfers met regelmaat vast te stellen, weet je wat er speelt in jouw bedrijf. Zo kom je er ook tijdig achter als er bijvoorbeeld bepaalde kosten oplopen of als een bepaald proces niet meer efficiënt verloopt.

Voor een kleinere ondernemer kan het maken van een managementrapportage soms teveel moeite zijn. Dan is het wel belangrijk om op de hoogte te zijn van de kengetallen die belangrijk zijn voor jouw onderneming. Bijvoorbeeld de liquiditeit en de solvabiliteit. Maar ook de koers-winstverhouding, de rentabiliteit van het eigen vermogen of het dividendrendement. Zorg ervoor dat je met regelmaat deze getallen opnieuw berekend. Je kan dit zelf uitrekenen of dit laten doen door bijvoorbeeld een boekhouder. Zo kan je tijdig reageren als er financiële veranderingen optreden binnen je bedrijf.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close