Personeel

Vijf manieren om ziekteverzuim op de werkvloer terug te dringen

Ziekteverzuim op de werkvloer kan een echte uitdaging zijn. Zeker tijdens een griepgolf of andere epidemie kan de werkplek op standje overleven staan, maar ook in tijden van gezondheidsmatige voorspoed kan het geen kwaad om met gezondheid op de werkvloer bezig te zijn. Ze zeggen niet voor niets: een gewaarschuwd mens telt voor twee. Met deze tips ga jij ziekteverzuim op de zaak te lijf en help jij jouw werknemers zo gezond mogelijk te blijven.

1. Flexibel werken? Een mooie bron van stressvermindering

Tegenwoordig is het voor steeds meer functies een optie: flexibel werken. Of dit nu thuis werken, op andere uren aan de slag gaan of beide is, voor iedereen is iets anders ideaal. Daarom extra prettig dat hier tegenwoordig steeds meer rekening mee gehouden wordt. Waarom is flexibel werken echter een goed middel tegen het ziekteverzuim van je personeel? Flexibel werken geeft je personeel de mogelijkheid om dagen zelf in te delen en daarmee om andere, voor hen belangrijke dingen heen te plannen. Het minder (op drukke momenten) reizen kan een dag zorgelozer beginnen en ook het rustig naar school brengen van de kinderen of thuis zijn in de eetpauze kan een echte geruststelling zijn.

2. Let’s go! Het belang van mindfulness en beweging op het werk

Flexibel werken kan daarmee een echte bron van stressvermindering zijn. Hoe minder stress, hoe beter voor de gezondheid en daarmee tegen ziekteverzuim. Helaas is stress op de werkvloer niet altijd te voorkomen. Daarbij kan het aanbieden van trajecten die helpen hiermee om te gaan een belangrijke rol spelen. Het implementeren van mindfulness in de routine van een dag is daarbij één optie. Het instellen van wandelend vergaderen of lunchen een tweede. Om een dag minder stressvol te maken zijn er tal van mogelijkheden. Wees creatief!

3. Alle mogelijkheden om meer te bewegen op een rijtje

Meer bewegen op kantoor

Dat veel zitten niet goed voor de gezondheid is, is geen nieuws meer. Op het gemiddelde kantoor is dit echter best een uitdaging. Hoe zorg je ervoor dat je voldoende beweegt terwijl je het merendeel van je werk zittend doet? Er zijn verschillende mogelijkheden, waarvan twee net al genoemd. Ook een sta bureau, een fietsbureau of zelfs een loopbandbureau behoren zijn volop verkrijgbaar. Maar werken die nou écht? Dat valt dus vies tegen. Het beste is deze stelling: beweeg iedere twintig à dertig minuten er één à twee. Best haalbaar toch? Zo verkeerd zijn die koffiebreak en het naar het kopieerapparaat of toilet lopen dus niet.

4. Ah, zo lief! Het voordeel van huisdieren op de werkvloer

Het is een gegeven: huisdieren op de werkplek verlagen de bloeddruk, het cholesterol en de stress. Niet alleen het aaien van de beestjes helpt, zelfs het ernaar kijken werpt z’n vruchten af. Bovendien leidt het tot meer (ontspannen) interactie tussen collega’s. Het hebben van een kantoorhond heeft zo z’n voordelen. Ook leuk: laat personeel om de beurt het eigen huisdier meenemen. Waarschijnlijk voelt een werknemer zich hierdoor extra op z’n plek en de verantwoordelijkheid komt niet direct bij één persoon te liggen.

5. In gesprek met je personeel. Wat werkt écht?

In plaats van alles voor je werknemers te bedenken: praat met ze. Ga met je personeel in gesprek over waar hun prioriteiten liggen en wat gezondheid op de werkvloer voor hen stimuleert, en wat ook helemaal níet werkt. Het belangrijkste is dat het ziekteverzuim van jouw werknemers teruggedrongen wordt; wat voor hen werkt hoeft niet voor alle andere werknemers in Nederland te gelden. Ga met elkaar in gesprek en laat je verrassen over wat boven tafel komt.

Alle voordelen op een rijtje

Ziekteverzuim tackelen? Met deze tips maak je een goede start met het verminderen van ziekte onder je personeel. Ga aan de slag met flexibel werken, huisdieren in het pand en andere vormen van stressvermindering en ontdek welk verschil het kan maken. Ook in gesprek gaan met je werknemers is een belangrijke stap in het verminderen van ziekte en stress.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close