FinancieelTips

Een extraatje opbouwen voor bij je pensioen

Iedereen wil na een leven hard te hebben gewerkt comfortabel van zijn of haar oude dag kunnen genieten. Gezondheid is in deze uiteraard het belangrijkste, maar het financiële plaatje speelt ook zeker mee. Het is altijd een mogelijkheid om als ondernemer je spaargeld in een oude sok te stoppen. Heel handig is dit niet, en praktisch evenmin. Wie heeft er immers nog papieren geld in huis? In ieder geval zijn er talloze manieren om een extraatje voor later op te bouwen. In dit artikel staan 5 mogelijkheden.

Vermogensbeheer

Door te kiezen voor beleggen via vermogensbeheer leg je in feite je lot in handen van een ander. Dat klinkt eng, maar valt in de praktijk best mee. Bij vermogensbeheer wordt je geld beheerd door een specialist.

Je kunt met deze specialist alles bespreken, zoals de hoeveelheid risico die je wilt lopen en wat je einddoel is. Daarna gaat de vermogensbeheerder aan de slag. Dit is een prima manier om te beleggen als je er zelf niet zoveel verstand van hebt.

Lijfrente

Een andere manier om voor later te sparen is met lijfrente. Je sluit een lijfrenteverzekering af en krijgt het geld uitgekeerd wanneer je wilt. Veel mensen gebruiken lijfrente om het pensioen of de AOW aan te vullen.

Lijfrente is belastingvriendelijk als je dit opbouwt. Bij de uitkering is dit niet meer het geval. Wil je nog meer uit je lijfrenteverzekering halen? Dat kan. Het uitkeren van lijfrente kan je gebruiken om een deel te beleggen. Zo kan je nog meer rendement behalen.

Hypotheek aflossen

Bij het sparen voor later denk je waarschijnlijk niet als eerste aan het aflossen van je hypotheek. Toch is het slim om dit te doen. Je woonlasten, zowel nu als later, gaan omlaag omdat je minder hypotheekrente betaalt. En mocht je je woning gaan verkopen, dan hoef je minder van het verkoopbedrag te gebruiken voor het aflossen van je hypotheek.

Sparen

Sparen

Beleggen kan je meer opleveren, maar beleggen heeft als risico dat je een deel van je inleg kwijt bent. Als je zekerheid wilt, kan je ervoor kiezen om te sparen. Niet door zelf sokken te gaan vullen, maar via allerlei spaarrekeningen bij banken.

Je kunt voor een rekening kiezen waarbij je altijd bij je geld kan. De rente op dit soort rekeningen is wel laag. Wil je meer rendement, dan is een depositorekening een idee. Op zo’n rekening staat je geld voor een bepaalde tijd vast. Daar krijg je dan wel een hogere rente voor.

Investeren

Ook een risico, maar het rendement kan behoorlijk hoog zijn. Als je als ondernemer goed boert, kan je een deel van je vermogen investeren in bijvoorbeeld vastgoed. De kans is behoorlijk groot dat de huizenprijzen blijven stijgen, waardoor een investering in vastgoed altijd een goed idee lijkt.

Je kunt ook meedoen aan een crowdfundactie. Vaak mag je zelf je inleg bepalen. Het verschilt per crowdfundactie, maar over het algemeen kan je meeprofiteren als het bedrijf lekker gaat lopen.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close