Als ouder wil je je kind bijstaan waar het kan, een vooral wanneer dat hard nodig is. Maar belastingtechnisch gelden er regels voor schenkingen. Daar wil je natuurlijk zo slim mogelijk mee omgaan. Maar hoe doe je dat, slim een schenking doen aan je kind?
Eenmalige grotere schenking
Het kan zijn dat jouw volwassen kind een steuntje in de rug kan gebruiken op financieel gebied. Dan is het goed om te weten dat je eenmalig je kind een bedrag van maximaal 25.371 euro mag schenken zonder dat deze er schenkbelasting over betaalt. Voorwaarde is wel dat je kind of diens partner tussen de 18 jaar en 40 jaar oud is op het moment dat je de schenking doet.
Financiële ondersteuning voor huis of studie
Heeft je kind financiële ondersteuning nodig voor het kopen van een huis? Als hij tussen de 18 en 40 jaar is, mag je tot 100.800 euro belastingvrij schenken als ouder. Dit mag ook bij grote verbouwingsplannen. Deze schenking mag je uitspreiden over twee tot drie jaar, afhankelijk van het totale bedrag. Gaat je kind een dure studie doen, dan mag je voor dit doel eenmalig 53.602 euro schenken. De precieze voorwaarden hiervoor lees je op de site van de Belastingdienst.
Begin er vroeg mee
Je kunt je kind dus een flinke schenking willen doen wanneer hij of zij volwassen is en wellicht geld nodig heeft. Maar je mag als ouder jaarlijks, los van de eenmalige hogere schenking waar we het hiervoor over hadden en de schenking met een speciaal doel, ‘maar’ 5.363 euro belastingvrij schenken. Anticiperen is dus handig. Begin eerder met schenken, zodat je vermogen opbouwt voor je kind. Dit kan voor je kind volwassen is op een speciale hiervoor gereserveerde spaarrekening, en als je kind een eigen betaalrekening heeft op die rekening. Stort je meerdere jaren een bedrag van 5.363 euro of lager, dan bouwt dat uiteindelijk toch op tot een mooi bedrag.
Niet op een gezamenlijke rekening
Een voorbeeld van niet slim schenken, en een belangrijke om te onthouden, is het storten van een schenking op de gezamenlijke rekening van je kind en diens partner. Je wilt immers niet dat als die relatie tot een einde komt, de partner aanspraak kan maken op de helft van het geld dat in feit voor jouw kind bedoeld is. Ook bij overlijden kan het voor ongewenste problemen zorgen. Wanneer je het geld op een gezamenlijke rekening stort, is het moeilijk om nog te bewijzen dat de schenking alleen aan het eigen kind moet toekomen. Dit is wel op te lossen met een schenking onder uitsluitingsclausule. Dat is echter ingewikkelder dan gewoon op de eigen rekening van je kind storten.
Schenk bij leven
Geld oppotten voor een mooie erfenis is een nobele gedachte, maar los van dat je natuurlijk je eigen leven zo leuk mogelijk moet proberen te maken, is het belastingtechnisch ook nog eens onvoordelig. Je kinderen krijgen dan namelijk te maken met erfbelasting, en die is niet mals. Wil je belastingvrij schenken, schenk dan tijdens je leven. Dit noemt met ‘schenken met de warme hand’. Dat is nog leuker ook, want kunt je kinderen er zichtbaar blij mee maken.