FinancieelOndernemen

Bedrijfskrediet nodig? Dit moet je weten

De coronacrisis heeft gezorgd voor een tweedeling als het gaat om de financiële positie van ondernemingen. De ene groep met ondernemers lijdt onder de maatregelen die de overheid instelt om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dit geldt bijvoorbeeld voor de horeca, die nu hun deuren weer tijdig moeten sluiten. De andere groep profiteert juist van de economische opleving na de coronacrisis. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om kleding- en schoenenwinkels en webshops. Voor beide groepen kan het momenteel nodig zijn een bedrijfskrediet af te sluiten.

Redenen voor bedrijfskrediet: overleven, of groeien?

Valt jouw onderneming in de groep die nu een mindere tijd doorgaat? Na de eerdere steunpakketten heeft de overheid gelukkig ook nu in het vierde kwartaal weer een TVL-regeling in het leven geroepen. Niet alle kosten van de onderneming kunnen hier waarschijnlijk mee betaald worden. De regeling is daarnaast niet bedoeld voor loonkosten, en hier is momenteel geen aparte regeling voor actief. Bovendien is er nu geen mogelijkheid om uitstel van betaling bij de Belastingdienst meer aan te vragen. Of valt je onderneming juist in de categorie met bedrijven die het juist heel goed doen? En heb je nu vermogen nodig om te investeren in apparatuur of een verbouwing om te kunnen groeien? In beide situaties kan een bedrijfskrediet erg goed van pas komen.

Groeiende populariteit van alternatieve financieringen

Van oudsher richten ondernemers die een bedrijfskrediet nodig hadden, zich meestal tot banken. De afgelopen jaren zijn echter alternatieve financieringen steeds populairder geworden, vooral onder kleinere ondernemingen. Waar leningen van meer dan 1.000.000 euro nog voor het overgrote deel bij banken worden afgesloten, groeit het aandeel kleinere leningen bij alternatieve geldverstrekkers jaarlijks behoorlijk. De oorzaken hiervan? Alternatieve geldverstrekkers zijn veel flexibeler, en meer gericht op de wensen van ondernemers. Denk hierbij aan een snelle online afhandeling van de aanvraag, een minimale documentatie en flexibiliteit als het gaat om afbetaling van de lening.

Groeiende populariteit van alternatieve financieringen

Welke voorwaarden voor een bedrijfslening gelden er?

De voorwaarden die gelden voor een bedrijfslening verschillen per geldverstrekker. De meeste geldverstrekkers houden in ieder geval aan dat je ingeschreven moet zijn bij de Kamer van Koophandel, en een zakelijke bankrekening moet hebben. Daarnaast kan er sprake zijn van een minimale leeftijd, een minimaal aantal jaar dat je actief bent als ondernemer en een minimale omzet. Om in te kunnen schatten welk leenbedrag bij je situatie past, willen geldverstrekkers een inschatting maken van de financiële gezondheid van de onderneming. Soms is alleen een transactieoverzicht van je zakelijke bankrekening nodig, soms ook nog jaarrekeningen, btw-aangiftes en crediteuren- en debiteurenoverzichten.

Bereid je goed voor de aanvraag van een bedrijfslening. Dat geeft niet alleen een professionele uitstraling naar de geldverstrekker, maar zorgt ook voor een snellere doorlooptijd van de aanvraag. Succes ermee!

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close