De verlichting op kantoor is net zo belangrijk, al dan niet belangrijker, als de verlichting in de woning. De juiste verlichting zorgt voor een goede productiviteit, voldoende energie en alle mogelijkheden om goed geconcentreerd te kunnen werken. Maar hoe kan de verlichting op kantoor nu ook zo duurzaam mogelijk ingezet worden? We geven je een aantal praktische tips!
1. Schaf led lampen aan
Led verlichting is op dit moment de meest duurzame vorm van verlichting op de markt: en deze lichtbron komt ook nog eens in allerlei vormen en maten. DIt maakt dat de led verlichting niet alleen duurzaam is, maar ook nog eens perfect op kantoor past. Zo zorgen ledpanelen ervoor dat grote ruimten direct effectief verlicht worden, en zijn ze ook nog eens ontzettend duurzaam. Wist je bijvoorbeeld dat een led lamp gemiddeld zo’n 10 of zelfs meer jaar meegaat?!
2. Pas verlichting toe op de juiste activiteit
Niet het hele kantoor hoeft natuurlijk fel verlicht te zijn; door de verlichting zoveel mogelijk aan te passen op de ruimte en de activiteit kun je effectief verlichten en verbruik je hierdoor minder energie. Functionele verlichting rondom de bureaus waar ook later nog gewerkt wordt is bijvoorbeeld veel belangrijker dan continu brandende tl buizen aan het plafond. Ook vraagt de koffiehoek natuurlijk om andere (en vaak minder felle) verlichting dan een vergaderruimte. Kijk goed naar de verschillende locaties op kantoor en de activiteiten die hier uitgevoerd worden om de verlichting op de juiste manier in te kunnen zetten.
3. Gebruik slimme toepassingen
Nu is een slim verlichtingssysteem natuurlijk ideaal in huis, maar kan dit op kantoor net wat minder effectiviteit hebben. DIt betekent daarentegen niet dat je geen slimme toepassingen kunt gebruiken om zo duurzaam mogelijk te verlichten. Installeer bijvoorbeeld bewegingssensoren in ruimten waar niet altijd verlicht hoeft te worden: het toilet, de gangen of zelfs de kantine. Zo wordt er niet onnodig lang verlicht, bespaar je als onderneming op de energiekosten én ben je duurzaam bezig!
4. Kijk goed naar de lichtbron
Hoewel veel lichtbronnen hetzelfde lijken, zijn de verschillen vaak groot. Zo is de ene lichtbron ontzettend fel, terwijl de ander weer juist een warme gloed afgeeft. Kijk dus niet alleen naar de lamp, maar ook naar zaken als het wattage, de kleurtemperatuur en eventueel zelfs de mogelijkheden tot dimmen of aansluiting op een slim systeem.
5. Goedkoop is duurkoop
Echt goede, duurzame lampen komen soms met een ietwat hoger prijskaartje: maar deze zijn de investering dan ook meer dan waard. Een led lamp is bijvoorbeeld wat duurder in aanschaf, maar gaat vervolgens ook wel jaren mee. Let dus niet teveel op de kleintjes en investeer in kwaliteit.