AdministratieBusinessTips

Wat komt er allemaal kijken bij het doen van de boekhouding?

De meeste ondernemers kijken niet bepaald uit naar het moment waarop zij de boekhouding weer bij moeten werken. Dat is begrijpelijk, want boekhouden kost behoorlijk wat tijd. Daarbij komt dat het nogal complex kan zijn. Dit is zeker het geval wanneer je er geen of weinig verstand van hebt. Je kunt het in dat geval uitbesteden aan een accountant of boekhouder, maar dit brengt vaak flinke kosten met zich mee. Besluit je er toch (deels) zelf mee aan de slag te gaan? Zorg er dan altijd voor dat je goed voorbereid bent. Zo moet je weten wat er allemaal komt kijken bij het doen van de boekhouding. Om te voorkomen dat jij boekhouden onderschat, vertellen wij je hier wat er allemaal bij komt kijken.

Je moet btw-aangifte doen

Over de meeste producten en diensten wordt btw geheven. Voor veel producten en diensten is de btw vastgesteld op 21 procent, maar dit kan afwijken afhankelijk van de geleverde dienst. Je vermeldt de btw altijd apart op een factuur. De betaalde en ontvangen btw, moet je doorgeven aan de Belastingdienst. Dit heet de btw-aangifte. Deze aangifte kun je ieder kwartaal doen, maar ook maandelijks of jaarlijks. Heb je meer btw ontvangen dan je betaald hebt? Dan moet je het verschil terugbetalen aan de Belastingdienst. Wanneer je meer hebt betaald dan ontvangen, krijg je geld terug. Vergeet je btw-aangifte te doen? Dan krijg je allereerst een waarschuwing. Wanneer dit vaker gebeurt, krijg je een boete.

Zorg voor een goed en duidelijk overzicht

Zorg voor een goed en duidelijk overzicht

Boekhouden kan lastig zijn, maar het wordt al een stuk makkelijker wanneer je zorgt voor een goed en duidelijk overzicht. Dit begint met het ordenen van het papierwerk. Stop alle ontvangen facturen bij elkaar in een map en doe hetzelfde met de verstuurde rekeningen. Bewaar ook andere papieren met betrekking tot de financiën goed, zoals bankafschriften en tankbonnetjes.

Wanneer je alle financiële gegevens goed wilt ordenen, is het verstandig om gebruik te maken van een boekhoudprogramma. In de meeste gevallen kun jij jouw zakelijke rekening koppelen met dit programma. Transacties worden zodoende automatisch ingelezen, waardoor je niet langer bang hoeft te zijn iets te missen. Ook kun je vanuit zo’n programma vaak makkelijk offertes en facturen opstellen en versturen. Met een boekhoudprogramma ben jij in staat om helemaal zelf de boekhouding van jouw bedrijf te doen.

Bewaar de administratie goed

Er zijn ondernemers die denken dat zij afscheid kunnen nemen van hun complete boekhouding nadat de aangifte bij de Belastingdienst gedaan is. Doe dit niet. Iedere ondernemer in Nederland is namelijk wettelijk verplicht om zijn administratie minimaal zeven jaar te bewaren. Bewaar in ieder geval de basisgegevens, zoals het grootboek, de debiteuren- en crediteurenadministratie, de voorraadadministratie, de in- en verkoopadministratie en de loonadministratie. Ben je zzp’er? Dan raden wij je aan om voor online boekhouden zzp te kiezen. Jouw gegevens blijven hierdoor online bewaard. Als je computer crasht, ben je deze gegevens niet kwijt.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close