OndernemenTips

Waarom je als MKB’er een boekhoudprogramma nodig hebt

Tenzij je onderneemt als boekhouder, is de kans klein dat jij een van die ondernemers bent die het wél leuk vindt om de boekhouding bij te houden. Het is een plicht waar je niet onderuit komt. Sommige MKB’ers besteden hun boekhouding dan maar uit aan een professionele accountant, maar niet elke ondernemer kan zich dat zomaar veroorloven. Een investering die zich uitbetaalt door je boekhouding een stuk eenvoudiger en overzichtelijker te maken én de noodzaak van een accountant in principe uitsluit, is het aanschaffen van goede boekhoudsoftware, zoals het uitstekende Boekhoudprogramma voor MKB van Unit4. Twijfel je nog? We geven je een aantal goede redenen waarom jij als MKB’er een boekhoudprogramma nodig hebt.

Laat je boekhoudprogramma de berekeningen doen voor je

Zelf rekenen met al je cijfers is een garantie op fouten die je bij je belastingaangifte nog kunnen terugbijten. Natuurlijk is het mogelijk met wat formules te werken in Excel, maar dan moet je dat wel in de vingers hebben. Daarnaast is Excel ook weer niet zó overzichtelijk, vooral als jouw onderneming een forse administratie met zich meebrengt. Een boekhoudprogramma neemt je werk uit handen door de noodzakelijke berekeningen automatisch te doen. Zo wordt je omzetbelasting bijvoorbeeld automatisch voor je berekend wanner je je inkopen en verkopen inboekt.

Boekhoudsoftware scheelt je dure tijd

Tijd is geld, vooral als je zelfstandige bent. Iedere minuut die je extra kwijt bent aan het handmatig doen van je boekhouding, is tijd waarin je geen geld verdient. Toch wil je bijvoorbeeld om je urenaantal te kunnen bewijzen bij de belasting een urenregistratie bijhouden. En je moet natuurlijk ook factureren wanneer je werk geleverd hebt. Dit gaat allemaal een stuk sneller met boekhoudsoftware. Deze kan bijvoorbeeld automatisch facturen opmaken voor je. Zo verdien je snel wat een boekhoudprogramma zou kosten terug door dure tijd te besparen.

Snel inzicht in de stand van zaken van je bedrijf

MKB boekhoudprogramma

Hoe staat je bedrijf er eigenlijk financieel voor? Als je hier zelf een indicatie van wilt krijgen, zit er vaak een hoop rekenwerk in voordat je de cijfers hebt. Je moet een balans opmaken, wat overigens iets is dat ook niet iedereen onder de knie heeft. Je kunt dit aan een dure accountant overlaten, maar het is ook gewoon een handige feature van een goed boekhoudprogramma. Je kunt ook eenvoudig een liquiditeitsprognose krijgen, plus een indruk van of jouw tarieven hoog genoeg zijn of dat je wellicht wat moet doen aan je uitgaven.

Accountant en assistent ineen

De meer uitgebreide boekhoudpakketten geven je ook overzichten en grafieken die opgemaakt worden de gegevens die je invoert. Zo zie je in één opslag of het de goede kant op gaat met je bedrijf. Ook kan je boekhoudprogramma precies laten zien welke facturen nog verstuurd moeten worden, en of je jouw btw-aangifte nog moet doen. Kortom, een boekhoudprogramma is een combinatie van een accountant en een assistent die voor je bijhoudt wat je op administratief gebied nog af te handelen hebt.

Makkelijke koppeling met de Belastingdienst

Je kunt vanuit jouw boekhoudprogramma je btw-aangiftes en je inkomstenbelasting afhandelen. De koppeling met jouw boekhouding maakt jouw belastingzaken makkelijker dan ooit. Zijn er veranderingen in de fiscale regels? Dan wordt je boekhoudsoftware geüpdatet, zodat jij niet de fout in gaat. Jouw boekhoudprogramma kan je dus naast tijdrovende aangiftes ook boetes van de Belastingdienst besparen. Als dat niet ontzorgt, dan weten we het ook niet meer.

Altijd toegang doordat je administratie online staat

Online boekhoudsoftware biedt een aantal belangrijke voordelen. Zo is jouw boekhouding niet gebonden aan één apparaat. Omdat jouw gegevens in een cloud staan, kun je er overal bij. Heb je wél een accountant, dan kunnen zowel jij als hij bij jouw boekhouding. Zo kun je ook samen kijken wanneer je telefonisch overleg hebt over boekhoudkundige zaken. Daarnaast biedt het je natuurlijk de mogelijkheid om overal en op ieder moment je administratie bij te werken en je gegevens in te zien. Misschien wel het allerbelangrijkste is ook dat je gegevens veilig staan. Wanneer jouw boekhouding zich op een vast apparaat bevindt, kun je alles kwijtraken wanneer er iets met dat apparaat gebeurt. Dat gebeurt je niet wanneer je gegevens in een cloud staan. Laat dit overigens geen legitimatie zijn om zelf geen back-ups te maken, want dat kan nooit kwaad.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close