Uncategorized

Tips bij het omgaan met stress op je werk

Stress op het werk, we kennen het allemaal wel. Soms heb je periodes op het werk waar het zó druk is, dat je de stress ook mee naar huis neemt bijvoorbeeld. Werkstress is over het algemeen wel goed, daar krijg je adrenaline door en wellicht juist een kick om nog harder te gaan werken. Maar wanneer je constant last hebt van stressklachten, dan ga je daar uiteraard niet beter van presteren. Als je de stress te hoog laat oplopen, kan je zelfs last krijgen van een burn-out. Neem je stressklachten daarom ook serieus en probeer er wat mee te doen. Dat is het beste voor jezelf, op korte termijn maar ook zeker op lange termijn.

Let op je privé-werk balans

Het is fijn als je je werk met veel plezier uitvoert, maar wanneer dit te veel energie van je vergt, zal je op de rem moeten trappen. Een goede tip is om te kijken naar je privé-werk balans. Wanneer je thuiskomt is het namelijk wel belangrijk dat je lekker kan gaan koken en eten zonder dat je enorme stress hebt van het werk. Wanneer je een kantoorbaan hebt, kan het voorkomen dat je een paar dingen nog thuis moet doen na het werk, maar het is niet normaal als je dagelijks in de avond nog aan het werk moet gaan.

Kaart het aan bij de baas

Soms is het ook een oplossing om jouw stress aan te kaarten bij de baas. Ben je namelijk wel te veel tijd kwijt met het doen van overige taken die niet bij jou baan horen? Dan is het verstandig om dat aan te geven. Ook wanneer je meer tijd kwijt bent dan je zou willen of je krijgt jouw eigen taken simpelweg niet afgevinkt binnen de aangegeven tijd, geef dat dan aan bij je baas. Zij willen graag met je meedenken om te voorkomen dat de stress nog erger wordt en dat het ten koste gaat van jouw werk.

Breng je stress in kaart

Een andere tip is om de stress in kaart te brengen. Zo kan je eens bijhouden hoe veel tijd je nu precies kwijt bent met je baan. Zo kan je de pauzes van de tijd afhalen maar de pauzes waarin je met je collega’s inhoudelijk over het werk hebt, zijn niet echt pauzes. Neem dit dan ook mee en breng het in kaart. Veel stress op werk kan zorgen voor een hoge bloeddruk namelijk, Maaike van Bloeddrukmeterswebshop.nl weet hier alles van en kan je hier mee helpen bijvoorbeeld. Probeer het dus eens in kaart te brengen want meten is weten.

Werk een aantal dagen thuis

Het reizen van en naar het werk kan ook veel tijd kosten. Zo kan je daar wel een aantal uur per dag mee bezig zijn. Dit kan onnodige stress opleveren wanneer je bijvoorbeeld veel in de file moet staan; zonde van je tijd namelijk. Hier kan je het jezelf ook heel moeilijk mee maken dus het is slim om daar eens over na te gaan denken of het er met de baas eens over te hebben. Check wel hoe je je thuiswerkplek moet inrichten, want veel thuiswerken vraagt om een ergonomisch ingericht thuiskantoor. Allemaal dingen om wel even bij stil te staan.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close