Uncategorized

Hoe kies je ramen en deuren voor een woonkamer met terras?

Waar moet je op letten bij het kiezen van terrasdeuren?

Terrasdeuren moeten gemakkelijk en zachtjes opengaan om goed te kunnen functioneren. Dit is ook handig voor ouderen en kinderen. Met dat laatste in gedachten is het ook een mogelijkheid om te investeren in deuren met extra veiligheidsfuncties. Inbraakwerendheid en alledaagse aspecten zoals de mogelijkheid om de deur te vergrendelen zodat het kind het huis niet kan verlaten zonder dat de ouders het weten, zijn hier het belangrijkste.

De drempel is ook een heel belangrijk aspect – hoe lager deze is, hoe kleiner het risico om op te struikelen en hoe comfortabeler de deur te gebruiken is, bijvoorbeeld voor mensen met een handicap. Het is ook belangrijk  om aandacht te besteden aan de manier waarop de terrasdeur opengaat – dit kan op de indeling van de kamer of het gemak van schoonmaken.

Design mag hier niet over het hoofd worden gezien – grote beglazingen zijn al enkele seizoenen erg in de mode, dus terrasdeuren en grote ramen passen perfect in deze trend. Ze maken ook een betere verbinding met de natuur, en wegens grote beglazing verdwijnt de barrière tussen binnen en buiten.

Soorten terrasramen

Onder de verschillende soorten terrasramen zijn er drie van de populairste. Het is belangrijk  om hun kenmerken te bekijken – zo kun je de opening kiezen die het beste voldoen aan de behoeften van investeerders.

Draaikiep deuren

Dit is het populairste type terrasdeur. Ze zijn heel goed zichtbaar – ze worden het meest gebruikt op balkons in flatgebouwen. Het zijn zowel deuren als ramen – ze kunnen van bovenaf worden opengeklapt, zodat de kamer kan worden geventileerd zonder dat ze helemaal opengaan. Meestal kan slechts één vleugel worden geopend, maar er zijn ook versies die beide vleugels openen. In dat geval wordt een stolp gebruikt, die aan een van de vleugels wordt bevestigd – als beide vleugels open zijn, blijft de stolp niet in het midden van de doorgang staan.

Het nadeel van draaideuren is dat ze ruimte innemen in de kamer wanneer ze geopend worden. Om ze te kunnen openen, mag er niets voor geplaatst worden, anders wordt het gebruik onmogelijk of aanzienlijk moeilijker. De afmetingen van dergelijke deuren moeten ook beperkt zijn omdat ze gebaseerd zijn op scharnieren. Een te zware vleugel zal na verloop van tijd doorhangen en (zelfs als dat onzichtbaar is) gaan lekken.

Een PSK kiepschuif

Een PSK deur is een schuifdeur die openzwaait en ’terugzet’ vanaf de drempel om te openen. Om ze te sluiten, moeten ze terug in de deuropening worden geschoven. Dit hele proces moet gebeuren door aan de handgreep te draaien. PSK deuren hebben ook een hoge drempel, wat een beetje een nadeel is – een duidelijk voordeel is echter dat de deur langs het raam schuift, zodat er meubels naast kunnen worden geplaatst en de deur niet in de weg zit voor gordijnen en gordijnen bij het openen.

PSK systemen zijn een van de goedkoopste opties van dit type op de markt. Ze kunnen worden gebruikt om modieuze, grote beglazingen te maken. Ze kunnen meestal tot 3 meter breed zijn en hebben meestal een hogere drempel. Veiligheidsaspecten zijn hier bijzonder belangrijk – bij het kiezen van dergelijke schuiframen is het belangrijk  om te kiezen voor ramen die extra beveiligd zijn tegen inbraak. Verstevigd beslag wordt bijvoorbeeld aangeboden door Kapica in zijn ramen van het PSK-type. Tegelijkertijd heeft de toepassing ervan geen invloed op de werking van de deur – bij de modellen van deze fabrikant is dit een standaard bij typische PSK-ramen.​

HST schuiframen

HST hef-schuiframen kunnen nog groter zijn dan PSK – de meeste fabrikanten bieden ramen van dit type met een breedte tot 6 m (Schüco LivIng Slide modellen kunnen tot 6,5 m breed zijn), afhankelijk van het materiaal waarvan de profielen zijn gemaakt. Ze hebben ook een lagere drempel – deze kan zelfs volledig gelijk liggen met de vloer.

Temperatuurisolatie is een belangrijk aspect bij dit type deur – de vlakke drempel kan investeerders afschrikken die zich zorgen maken over warmteverlies. De meeste fabrikanten verzekeren je echter van de uitstekende thermische isolatie van hun ramen – het LivingSlide model van Kapica kan, afhankelijk van de grootte en het type constructie, kan garanderen een Uw van 0,8 W/(m²K),- onder meer beïnvloed door meerkamerprofielen, een thermisch geïsoleerde drempel en EPDM-afdichtingen.

Samenvatting

Bij het kiezen van terrasramen is het belangrijk  om advies te vragen aan specialisten die helpen om aandacht te besteden aan alle aspecten – zowel de technische mogelijkheden van het gebouw in kwestie als de behoeften en smaak van de investeerders. Dergelijke systemen zorgen niet alleen voor gebruiks- en wooncomfort, maar ook voor de beste uitstraling van het hele huis.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close