Ook als bedrijf kan het wenselijk zijn om geld te kunnen lenen. Om investeringen te doen, of om een tijdelijk tekort te dekken als je uitzicht hebt op verbetering. Zakelijk lenen kan op verschillende manieren. We bespreken vijf verschillende leenvormen voor zakelijk geld lenen.
Vaste zakelijke lening
De meest voor de hand liggende vorm van zakelijk lenen, is een vaste zakelijke lening. Je krijgt dan het geleende bedrag op je rekening gestort, zodat je de voorgenomen uitgaven kunt doen. Vervolgens betaal je deze lening terug in de vorm van vaste maandelijkse bedragen, waarin zowel de aflossing als de vaste rente verwerkt zit terug aan de instantie die je het geld geleend heeft. Voor een startende ondernemer kan het moeilijk zijn om een vaste zakelijke lening te krijgen.
Flexibel zakelijk krediet
Het flexibel zakelijk krediet is in feite een doorlopend krediet. Hiervoor wordt een speciale kredietrekening geopend waarbij een limiet wordt afgesproken. Die limiet kan afhankelijk zijn van je omzet. Van dit krediet kun je dan flexibel gebruik van maken. Je neemt dus geld op wanneer jij het nodig hebt. Komt er geld binnen, dan kun je aflossen. Daarbij betaal je alleen rente over het bedrag dat je daadwerkelijk opgenomen hebt. Dat rentetarief is echter wel vaak variabel, wat inhoudt dat het rentepercentage tussentijds kan wijzigen.
Voorraadfinanciering
Een andere kredietvorm is voorraadfinanciering. Dit is een kortlopende zakelijke rekening die jou als ondernemer in staat stelt om extra voorraad in te kopen. Daarmee kun je immers meer geld verdienen en groeien als onderneming. Kenmerken voor voorraadfinanciering is het feit dat het een kortlopende lening is: zo gauw de voorraad verkocht is, moet het geld direct terugbetaald worden.
Factoring
Je kunt ook je omzet laten financieren in plaats van je voorraad. De zin hiervan is om het gat te dichten tussen levering van producten of diensten en de betaling van je klanten. Het is immers vaak zo dat betaling niet meteen geschiedt. Toch wil je mogelijk wel weer nieuwe investeringen doen. Wil je niet op betaling van je klanten wachten om hier geld voor beschikbaar te hebben, dan kun door middel van factoring uitgeschreven facturen laten voorschieten. Uiteraard betaal je meer terug dan je geleend hebt. Een factoringmaatschappij kan ook het debiteurenbeheer en zelfs het kredietrisico van je overnemen. Dat is uiteraard dienstverlening waar een prijskaartje aan hangt.
Microfinanciering
Bij microfinanciering gaat het om relatief kleine kredietbedragen. Voor veel grote banken is dit niet interessant, omdat ze er weinig op verdienen. Daarom moet je je voor een microfinanciering vaak wenden tot speciale aanbieders van microkredieten. Hier liggen wel de beste kansen voor startende ondernemers.
Bij elke leenvorm is het belangrijk om je te realiseren dat je altijd meer terugbetaalt dat je leent. Dat wil niet zeggen dat een zakelijke lening op het juiste moment een belangrijke factor zijn in de groei van je bedrijf en daarom juist een goede keuze kan zijn.