KantoorTips

Stappenplan na inbraak in je bedrijfspand

Het gedrag van mensen is sinds het begin van de coronacrisis flink veranderd. Dit heeft ervoor gezorgd dat criminelen hun werkwijze hebben gewijzigd. Zo signaleerden diverse politiekorpsen minder inbraken in woningen, overvallen en straatroven. Niet heel gek, als je bedenkt dat mensen minder onderweg zijn, en meer thuis. Anderzijds is in veel gemeenten het aantal bedrijfsinbraken juist gestegen. Bedrijven lijken een gemakkelijker doelwit geworden te zijn. Door het vele thuiswerken zijn er minder mensen fysiek aanwezig bij bedrijven. Daarnaast hebben bepaalde bedrijven hun activiteiten helemaal moeten stoppen vanwege de coronamaatregelen.

Is er in jouw bedrijfspand ingebroken? Slotenmaker Slotenmeester geeft aan welke stappen je dient te nemen als er ingebroken is.

Bij de politie aangifte doen van de inbraak

Het allereerste dat je moet doen, is aangifte van de inbraak bij de politie. Aangifte kun je doen op een politiebureau, telefonisch of online. Het kan zijn dat er agenten langskomen om een sporenonderzoek uit te voeren. Dit is vooral het geval als er veel geld of voor een groot bedrag aan goederen is gestolen. Het onderzoek naar de inbraak wordt mogelijk gekoppeld aan andere inbraken in de buurt. Aangifte doen heeft diverse functies. Allereerst hoop je natuurlijk dat de politie aanknopingspunten vindt die naar de dader leiden. Daarnaast is het in vrijwel alle gevallen verplicht door je verzekeraar om aangifte te doen wanneer je de kosten van diefstal of inbraakschade wil claimen.

Contact opnemen met je verzekeraar

En daarmee komen we gelijk bij de volgende stap terecht. De kans is klein dat je gestolen goederen of geld nog terugkrijgt. Daarom is het belangrijk dat je verzekerd bent tegen inbraak. Daarmee kun je namelijk wel recht hebben op een financiële compensatie om de schade te dekken. Neem daarom zo snel mogelijk contact op met de verzekeraar waar je een inboedelverzekering hebt lopen, of vul een schadeformulier in. Alleen geld of spullen waarvoor ook aangifte is gedaan, is gedekt door de verzekering. Bij producten moeten trouwens altijd de aankoopbonnen getoond kunnen worden, dus bewaar deze goed. Afhankelijk van je poliswaarden krijg je de dagwaarde of nieuwwaarde vergoed van spullen.

Inbraakschade herstellen en het bedrijfspand beveiligen

Inbraakschade herstellen en het bedrijfspand beveiligen

Tenslotte dient de inbraakschade hersteld te worden. ‘Helaas’ worden veel inbraken door gelegenheidsinbrekers gepleegd. Zij gebruiken geen geavanceerde inbraakmaterialen, en laten daardoor de nodige schade achter. Het is belangrijk om alle deuren, ramen en kozijnen, en al het hangsluitwerk met schade te laten vervangen. Neem daarvoor contact op met een slotenservice in de buurt, zoals bijvoorbeeld een slotenmaker in Breda. Lokale slotenmakers kunnen vaak snel ter plekke zijn om de schade te herstellen.

Het is aan te raden hierbij overigens direct de nodige maatregelen te nemen om een volgende inbraakpoging te voorkomen. Zodra inbrekers immers weten dat er veel te halen valt en ze ervaring met het pand hebben, is de stap naar nog een inbraak kleiner. Hoe een bedrijfspand goed beveiligd is? Hiervoor moeten er tenminste gecertificeerde sloten (of cilinders) geplaatst zijn, en dievenklauwen en inbraakstrips. Verder is het belangrijk duidelijk vast te leggen welke personen welke sleutels hebben. Tot slot is ook een alarmsysteem geen overbodige luxe, en het inschakelen van een beveiligingsbedrijf.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close