BusinessFinancieelOndernemenTips

Hoe werkt het zakelijk aanschaffen van een e-bike?

De fiets wordt steeds vaker gekozen als het vervoersmiddel om naar het werk te gaan of om naar zakelijk afspraken te gaan. Dat geldt ook voor zzp’ers die externe bedrijfsruimte gebruiken of afspraken buiten de deur hebben. Dat roept de vraag op: hoe zit het nu eigenlijk met het aanschaffen van een e-bike, want daarmee is de actieradius immers groter dan met een gewone fiets. Is dat belastingtechnisch gezien gunstig?  

Privé aanschaffen en kosten aftrekken

Voorop staat dat je je e-bike niet zakelijk hoeft aan te schaffen om er kosten van te kunnen aftrekken. Als jij zakelijke kilometers rijdt op je privé e-bike, dan mag je 0,19 euro per kilometer aftrekken van je winst wanneer je je aangifte inkomstenbelasting indient. Ga je elke reguliere werkdag 6 kilometer op en neer voor je werk op je e-bike en je valt in de eerste belastingschijf van 37,35 procent, dan bespaar je jaarlijks 187,35 euro.

E-bike zakelijk aanschaffen

Je mag een e-bike op de zaak aanschaffen, oftewel opvoeren op de balans van je onderneming, als de kilometers die je ermee maakt voor meer 10 procent voor zakelijke doeleinden zijn. Je kunt dan alle kosten van je e-bike als aftrekposten opvoeren. Dat wil zeggen: van de aanschafkosten en verzekeringen tot onderhoudsbeurten en kosten gemaakt om een band te plakken. Als je elektrische fiets meer kost in de aanschaf dan 450 euro exclusief btw, wat al snel het geval is, dan moet je hem in 5 jaar gaan afschrijven op je aangifte inkomstenbelasting. Tenzij je starter bent, in welk geval je de kosten in één keer mag afschrijven. De hoogte van het aanschafbedrag en dus ook de afschrijvingen is natuurlijk afhankelijk van wel e-bike je koopt. Zie hier de verschillende typen e-bikes waar je uit kunt kiezen.

Zakelijk aanschaffen van een e-bike

Bijtelling op zakelijke e-bike

Wanneer je je e-bike zakelijk aanschaft, krijg je wel te maken met een bijtelling, net zoals dit het geval is bij een auto van de zaak. Het betreft een vaste bijtelling van 7 procent over de waarde van het voordeel over de consumentenadviesprijs van de fiets en accessoires (dus inclusief btw) per jaar. Dit bedrag moet dan bij je winst of inkomen worden opgeteld. Hierdoor betaal je meer winstbelasting. Die bijtelling blijft ook gelden als je je e-bike al volledig afgeschreven hebt, zoals dat in het algemeen voor dergelijke zakelijke bezittingen geldt.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Mogelijk kun je ook nog gebruik maken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Dat is een extra aftrekpost die boven op de eerdergenoemde gewone kostenaftrek komt. Dit is het geval wanneer in het jaar dat je je elektrische fiets aanschaft op de zaak het totaal van al je investeringen van dat jaar boven de drempel van 2.400 euro exclusief btw uitkomt. Waarschijnlijk kun je, afhankelijk van je totale investeringen, 28 procent van het investeringsbedrag van je uiteindelijke winst aftrekken.

Elektrische bakfiets en speed pedelec

Koop je een elektrische bakfiets of een speed pedelec, dan kun je een extra hoge aftrek krijgen volgens de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Bij een elektrische bakfiets is dat 36 procent fiscale aftrek over de totale aanschafwaarde. Bij een speed pedelec komt 50 procent van de aanschafwaarde in aanmerking voor 13,50 procent aftrek. In beide gevallen mag je de investering ook versneld afschrijven.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close