KantoorTechTech & Innovatie

Sneller, stabieler en veiliger internet voor bedrijven met Dark Fiber

Als ondernemer weet je hoe belangrijk het is dat jouw bedrijf voorzien is van een internetverbinding die snel, maar vooral ook stabiel en veilig is. Maar je beseft pas echt goed hoe belangrijk je verbinding is wanneer er een keer een storing ontstaat en veel bedrijfsprocessen stil komen te liggen. Dit kost je simpelweg geld, en het heeft een negatief effect op de uitstraling van je bedrijf bij klanten. Dat wil je dus koste wat kost vermijden. Daarom gaan veel ondernemers voor een zakelijk internetabonnement. Dan betaal je voor extra service die ervoor moet zorgen dat problemen met je internetverbinding zo snel mogelijk opgelost worden. Maar het kan ook anders, op een manier die voor een snellere, stabielere internetverbinding zorgt. Namelijk met Dark Fiber. We vertellen je er hier meer over.

Wat is Dark Fiber?

Het is een intrigerende naam, Dark Fiber, maar wat is dat nu precies? De kern van dit fenomeen begint bij internet via glasvezel; iets waar iedereen tegenwoordig wel eens van gehoord heeft, of zelfs al gebruik van maakt. Zakelijk glasvezel is een hele dunne vezel gemaakt van zeer helder glas. Hierdoor wordt ,met behulp van laserlicht, data gestuurd op hoge snelheid. Die internetsnelheid is bij glasvezel een stuk hoger dan met DSL-internet of kabelinternet. De techniek verspreidt zich momenteel over Nederland door middel van het uitrollen van een netwerk. Maar er bestaat al een flinke infrastructuur voor glasvezel, aangelegd door verschillende partijen. Dit zijn partijen als grote organisaties, stichtingen en gemeenten. Bijvoorbeeld ook ProRail, die een eigen glasvezelnetwerk gebruikt om de wissels in het Nederlandse spoornetwerk aan te sturen. Maar van een noemenswaardig deel van de inmiddels al bestaande glasvezelinfrastructuur wordt bij lange niet de volledige capaciteit gebruikt. Dat betekent letterlijk dat een deel ‘onbelicht’ blijft met het eerdergenoemde laserlicht. Deze onbelicht glasvezel is wat men Dark Fiber noemt: glasvezel die niet gebruikt wordt, en waar nog geen actieve apparatuur op is aangesloten voor het verzenden en ontvangen van data.

Dark fiber

Bandbreedte is bijna ongelimiteerd

Hoe kun jij dan met jouw bedrijf gebruik gaan maken van Dark Fiber? Hiervoor kun je gebruiken van de diensten van een bedrijf als Relined. Met hun hulp kun je een eigen netwerk bouwen op de bestaande maar onbelichte glasvezelinfrastructuur. Vaak moet alleen de verbinding van de straat naar je bedrijfspand gelegd worden om je hierop aan te sluiten. Wanneer je aangesloten bent, kun je jouw eigen netwerk geheel naar eigen behoefte opbouwen met zelfgekozen apparatuur. Omdat glasvezel zo’n hoge capaciteit heeft voor zowel het verzenden als ontvangen (een gelijke hoge snelheid voor downloaden én uploaden) en het netwerk geheel in eigen gebruik is bij jou, profiteer je van een bijna ongelimiteerde bandbreedte. Dat betekent ook dat je bij uitbreidingen altijd gemakkelijk kunt opschalen, zonder dat andere gebruikers binnen jouw netwerk hier hinder van ondervinden. Hiervoor hoef je geen extra bandbreedte in te kopen of een externe leverancier te laten komen om de aansluiting te regelen.

Eigen beveiliging

Met Dark Fiber ben je zelf beheerder van je eigen netwerk. Je maakt dus ook je eigen strategische keuzes over de inrichting en het beheer van het netwerk. Je hebt zelf de benodigde belichtingsapparatuur in eigen beheer. Daarop aanvullend kun je een zelfgekozen vorm van encryptie toepassen die uniek is voor jouw bedrijf. Hiermee heb je zelf ook veel meer controle over de veiligheid van je verbinding. Omdat je de encryptie niet deelt met anderen buiten jouw netwerk, wordt de kans een stuk kleiner dat er ingebroken wordt op jouw netwerk. Daarvoor moet immers een hele encryptie worden ontcijferd.

Online blijven als een deel uitvalt

Je hebt ook de mogelijkheid om zelf een directe verbinding te creëren tussen twee bedrijfslocaties, of een verbinding tussen je bedrijfspand en een datacenter zonder met een externe aanbieder van doen te krijgen. Zo’n linkverbinding kun je ook aanleggen in de vorm van een ringstructuur. Wanneer je dit doet, kun je via verschillende routes zenden en ontvangen. Valt dan om wat voor reden dan ook een deel uit door een storing, dan blijft het andere deel beschikbaar, waardoor je netwerk toch goed kan blijven functioneren. Zo kun je zonder druk het probleem proberen op te lossen, terwijl je bedrijfsprocessen gewoon doorgang kunnen blijven vinden. Zo hoef je nooit meer offline te zijn en heb je snel en veilig internet.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close