Juridisch

5 juridische voordelen voor een ZZP’er

Als Zelfstandige Zonder Personeel (ZZP’er) heb je de mogelijkheid om een eenmanszaak of een BV op te richten. Er zijn verschillende voordelen verbonden aan beide. Met een BV ben je privé niet financieel aansprakelijk voor je bedrijf, wat je met een eenmanszaak wel bent. Maar aan het oprichten van een eenmanszaak zijn ook voordelen verbonden. De afgelopen jaren neemt het aantal eenmanszaken onafgebroken toe. We delen vijf juridische voordelen met je over het oprichten van een eenmanszaak als ZZP’er.

1 Start je eigen eenmanszaak zonder rekening te houden met allerlei formaliteiten

Als je een bedrijf gaat oprichten moet je vaak aan allerlei voorwaarden voldoen. Er moeten statuten worden opgesteld en bij sommige rechtsvormen moet er ook een beginkapitaal ingelegd worden. Bij een eenmanszaak is dit niet het geval en dat maakt het oprichten van een eenmanszaak eenvoudig. Het enige wat je moet doen is het verzinnen van een naam en inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Er zijn verder geen formele oprichtingseisen. Ook zijn er geen jaarlijkse kosten verbonden aan het oprichten van een eenmanszaak, alleen de eenmalige inschrijvingskosten bij de Kamer van Koophandel ben je kwijt.

2 Vaar je eigen koers als eigen baas

Eigen koers varen

Een groot voordeel aan het ZZP’erschap is dat je eigen baas bent. Bepaal zelf je werktijden en je vakanties. Maar een nog groter voordeel is dat je alle beslissingen rondom je bedrijf zelf kan nemen. Bijvoorbeeld welke opdrachten je wel of niet aanneemt, maar ook welke bedrijfsvoering je erop na houdt. Er zijn geen partners waar je rekening mee moet houden of waar je verantwoording aan moet afleggen. Je bent ook geheel vrij om je eigen uurtarief te bepalen en andere financiële beslissingen te nemen.

Het zijn van een ZZP’er betekent niet dat je geen personeel kan aannemen. Als ZZP’er kan je zowel voor een eenmanszaak als een BV personeel aannemen. Het gaat erom dat je de enige eigenaar blijft van je bedrijf.

3 Met een eenmanszaak kan je gebruik maken van verschillende belastingvoordelen

De eenmanszaak heeft van alle rechtsvormen de meeste belastingvoordelen. Zo kan je gebruik maken van de zelfstandigenaftrek. Wanneer je in een jaar minimaal 1225 uur gewerkt hebt in je bedrijf, mag je 7.280 euro van je winst aftrekken. Daarnaast mag je als starter zijnde in de eerste vijf jaar van je onderneming maximaal drie keer gebruik maken van de startersaftrek. Dit geldt alleen als je ook recht hebt op de zelfstandigenaftrek en dat je nog geen 5 jaar ondernemer bent.
Daarnaast kan je diverse bedrijfskosten aftrekken van je winst en hoef je daardoor minder af te dragen aan de belastingdienst.

Deze voordelen maken dat je bij een lage winst meer voordelen hebt met een eenmanszaak. Met een hogere winst kan het juist aantrekkelijker zijn om een BV op te richten.

4 Minder verplichtingen met een eenmanszaak

Met een eenmanszaak heb je minder verplichtingen dan met een BV. Zo hoef je geen jaarrekening op te stellen. Dit scheelt veel tijd en administratie. Daarnaast ben je niet verplicht om je financiële cijfers te publiceren, iets wat een BV wel moet doen. Daardoor is het niet voor iedereen inzichtelijk hoe het jouw bedrijf financieel vergaat.

5 Zonder personeel heb je niet te maken met aansprakelijkheid voor je medewerkers

Werk je alleen in je bedrijf, dan heb je geen last van aansprakelijkheid voor je personeel. Als werkgever wordt je aansprakelijk gesteld voor fouten die personeelsleden maken. Zo kan je in een juridisch conflict verwikkeld raken, waar je zelf niets aan kan doen. Zonder personeel heb je hier geen last van. Je bent alleen verantwoordelijk voor je eigen doen en laten en hebt geen zorgen over de acties van anderen in je bedrijf.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close