Ondernemen

Laat je niet oplichten met spookfacturen en acquisitiefraude

Helaas is het niet zo dat jij als bonafide ondernemer enkel te maken krijgt met andere goed bedoelende ondernemers. Er lopen meer dan voldoende oplichters rond die hun best doen om ondernemers geld uit de zak te kloppen voor weinig tot niets. Je kunt spookfacturen ontvangen en uit automatisme betalen, aanbiedingen krijgen voor diensten die heel wat lijken maar eigenlijk niets voorstellen, een aanbieding krijgen die lijkt op een factuur, of naar het bellen van een duur betaalnummer gelokt worden. Wij vertellen je wat meer over deze zaken.

Spookfacturen: betalen voor niks

Spookfacturen worden vaak in groten getale verstuurd naar verschillende bedrijven, in de hoop dat de meeste hiervan geen vragen stellen bij de factuur en hem simpelweg betalen. Om een spookfactuur uit te kunnen filteren, is het noodzakelijk dat facturen betaald of akkoord gevonden zijn door iemand die op de hoogte is van alle leveringen die gedaan zijn. Een administratieve afdeling die van het inkoopproces weinig weet heeft, kan lang niet altijd een onterechte factuur herkennen. Vaak gaat het namelijk om relatief kleine bedragen, die niet oproepen tot controle. Wel is het zaak te letten op de naam van de facturerende partij: is dit hun eerste factuur, of hebben we al vaker zaken met deze partij gedaan? In het eerste geval is het verstandig om afspraken te maken binnen het bedrijf dat er aan de bel getrokken wordt wanneer er een onbekende leverancier aangetroffen wordt tussen de facturen.

Acquisitiefraude: diensten die niets voorstellen

Het is ook mogelijk dat er tot afname van een vrijwel waardeloze levering of dienst wordt opgeroepen door een acquisiteur. Denk hierbij aan een vermelding op een website of in een gids, bijvoorbeeld. Dit noemt men acquisitiefraude. Het is verstandig om dergelijke aanbiedingen van diensten of leveringen eerst eens goed te bestuderen. Is het geen dienst die je zelf als een overwogen had om in te kopen? Dan is de kans ook klein dat je hem überhaupt nodig hebt en kun je de acquisitiebrief maar beter meteen bij het oud papier gooien. Wees gewaarschuwd voor oplichters die zich voordoen als bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel of een andere organisatie die zich bezig zou houden met het controleren van ondernemingen. Ze kunnen je makkelijk doen geloven dat je ze een bedrag verschuldigd bent, terwijl dit niet zo is.

Combinatie: het lijkt op een factuur

Een combinatie van spookfacturen en acquisitiefraude is ook mogelijk. Je krijgt dan iets toegestuurd wat een factuur lijkt te zijn. Bij nadere inspectie – als je daar de moeite voor neemt – zal uit de kleine lettertjes blijken dat er een dienst wordt aangeboden waarvan de factuur alvast gestuurd wordt. Je betaalt dus meteen voor een dienst die nog niet eens geleverd is. De vraag is dan of de levering überhaupt plaats gaat vinden.

Bellen naar dure betaalnummers

Pas ook op met telefoonnummers die vermeld staat op één van bovenstaande soort brieven. Wanneer je begrijpelijkerwijs gaat bellen voor nadere informatie, kun je al opgelicht worden. Het kan namelijk zo zijn dat het nummer een duur betaalnummer is waarbij je ook nog minutenlang in de wacht gezet wordt. Daarna wordt dan ook nog eens de verbinding verbroken zonder dat je iemand te spreken hebt gekregen. Zo raak je onverrichterzake geld kwijt.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close